Lars van Wageningen

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers een thuiswedstrijd in de avondcompetitie. Na een pijnlijke nederlaag tegen hekkensluiter Stukkenjagers waren we gebrand op een overwinning. Tegenstander was de Raadsheer B, die een plaats boven ons op de ranglijst stonden. Iets na half 9, nadat alle jeugdleden vertrokken waren, konden we beginnen. Op bord 4 was Martin bezig met een rustig begin van zijn partij, maar hij zocht wel steeds meer de koningsvleugel van de tegenstander op. Een koningsaanval werd opgezet en de tegenstander verwisselde twee zetten (röntgendekking, voor stap 3+ na afgelopen vrijdag wel bekend) en dit kostte een dame tegen een toren. Meerdere penningen rondom de arme koning werden de teamleider Herman fataal en bezorgde ons het eerste punt. Op bord 3 speelde ons jeugdlid Marijn een zeer sterke partij, waarbij hij langzaam meer initiatief nam. In het eindspel stond hij een loper voor tegen een pion, wat lastig kan zijn om uit te spelen, maar een voor een werden de pionnen van de tegenstander een prooi voor de loper. Dit zorgde voor een tweede punt!

Ikzelf had een partij op bord 2 waarbij er weinig geslagen werd en er op het eerste gezicht weinig aan de hand was. Er werd erg vroeg een pion geofferd, wat de tegenstander aanknopingspunten had om op die vleugel aan te vallen. Hierdoor moest ondergetekende zijn blik richten op de andere vleugel en probeerde daar binnen te vallen. De tegenstander moest halsoverkop zijn stukken terughalen ter verdediging, maar ze zaten elkaar meer in de weg dan dat er goed samengewerkt werd. Of de aanval had kunnen eindigen in schaakmat is niet bekend. Wel bekend is dat er een ongedekte toren werd geslagen en de vlag werd gehesen. Drie-nul.

Dan over naar Jordi op bord 1. Hij had een moeizame stelling en de tegenstander wist wel raad met de ruimtes. Nadat Jordi een pion achter kwam, werden er veel stukken geslagen. Beiden eindigden met een witveldige loper , de tegenstander een vrije randpion, Jordi dus met een pion minder en een koning die een andere pion moest tegenhouden, maar wel met meer minuten op de klok. Hij bleef stug doorspelen en dit werd beloond. De vrijpion werd niet verzilverd en uiteindelijk moest er in remise berust worden. Een mooi resultaat en als team zorgde dit voor een puike 3,5-0,5 overwinning. Op naar de laatste ronde, uit tegen koploper Baronie C!

Teamleider Rode Lopers

Beste allemaal,

voor de duidelijkheid hierbij nog de melding dat de Baronie cup van 10 december plaats vindt in ’s Gravenmoer en niet in Dongen. Er zal gespeeld worden in De Geubel in ’s Gravenmoer. Hier is meer ruimte voor alle kinderen. Vanaf 13.30uur is het aanmelden en er wordt begonnen om 14.00u! Veel succes allemaal.

 

Daarnaast wil ik jullie graag melden dat volgende week er een groot doorgeefschaaktoernooi wordt georganiseerd. Zorg dat je op tijd bent en zoek snel je speelmaatje/teamlid! Indien nodig leggen wij de spelregels nog een keer uit.

Op 22 december is het geen schaken en op 29 december wordt er een Oliebollentoernooi georganiseerd. Dit wordt gespeeld in 4 teams en wordt ingedeeld op speelsterkte. Dit is tegelijkertijd voor de jeugd en de seniorenleden! Dan kunnen we na de vakantie weer gaan beginnen met de gewone lessen. Tot vrijdag allemaal!

Groeten,

Lars

Gisteren speelden enkele leden van de Rode Lopers mee in het Open Bredaas Snelschaakkampioenschap. Dit toernooi werd georganiseerd vanwege het 125-jarig bestaan van Schaakvereniging de Baronie in Breda. In drie verschillende groepen speelden Lars (groep A, >1700 rating), Jordi (groep B, 1500-1700 rating) en Rens (groep C, <1500 rating) negen rondes van 7 minuten pp! We konden wel zien dat de vele oefenpotjes op de club zorgen voor een perfecte voorbereiding!

Lars speelde in een groep inclusief enkele FM’s (Fidemeester) en een IM (Internationaal Meester) en had een erg zware avond. Met 3 punten uit 9 partijen speelde hij zoals verwacht werd van zijn rating.

Jordi ging vantevoren voor 50% score, maar haalde dat helaas net niet. Na een trage start kwam hij uit op 4 uit 9, beter dan op basis van zijn rating werd voorspeld!

Rens speelt weinig op de club, maar er is altijd vuurwerk te verwachten bij zijn partijen op de vrijdagavond. Dat was nu ook het geval! Hoewel hij op basis van rating in de middenmoot stond, schoot hij uit de startblokken en halverwege stond hij op 4 uit 5 partijen. Ging het in zijn hoofd zitten dat een podiumplaats dichtbij was? Had hij toch teveel honger gekregen die niet met de bitterballen kon worden gestild? We weten het niet, maar de rest van de avond pakte hij nog een punt en haalde hiermee 5 punten uit 9, de beste score van de Rode Lopers. Het was een geslaagd toernooi, op naar de volgende!

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers de vijfde ronde in de avondcompetitie, thuis bij de club. Ondergetekende had (voor de verandering) vrij snel een team compleet en begon met goede moed aan de wedstrijd tegen De Drie Torens C. Ik zou op bord 1 plaats nemen om eventueel een zeer sterke invaller op te vangen. Op bord twee ging Rens zitten en had plannen de tegenstander te verrassen. Bart Steenks was ons nieuwe teamlid en zou proberen de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Martin zou op vier ook punten willen pakken. Tegenstanders waren allemaal van vrijwel gelijke sterkte, waarbij wij alleen op bord 1 een ELO-overwicht hadden. Het bleek wel weer dat dit niets hoefde te betekenen..

 

Hoewel ik op bord 1 rustig begon tegen een oude bekende van een vorige avondcompetitiewedstrijd, was mijn stelling een stuk minder interessant dan naast mij op bord 2. Beide keken we wat Rens aan het doen was.. Hij offerde op zet 3 al zijn paard op e5! De tegenstander nam dit zonder problemen aan en moest flink gaan nadenken toen Rens’ dame op zet 4 al de koningsstelling binnen kwam. Wát een verrassing! De koning werd al snel naar voren gejaagd en Rens had 3 pionnen gewonnen voor het paard. Echter, een verkeerde pionzet (d4 i.p.v. f4) zorgde ervoor dat zijn dame ingesloten werd! Rens moest hierdoor nog een stuk weggeven en dan wordt de stelling wel erg lastig, zelfs met onderontwikkelde stukken van de tegenstander en een koning op g6. Rens probeerde het nog wel, vol op de aanval, maar de stukken van de tegenstander kwamen tot leven en Rens moest uiteindelijk opgeven. Hier werd nog lang geanalyseerd!

 

Bart op bord 3 kwam niet goed uit de opening en dit ging ten koste van een stuk tegen twee pionnen. Helaas werd dit al snel een pion, daarna geen pion en na veel afruilen van de tegenstander is het eindspel niet meer te redden. 0-2.

Martin op bord vier kreeg ik weinig van mee, alleen dat hij zijn stelling heel rustig opzette. Via een combinatie won hij eerst een kwaliteit en na mistasten van de tegenstander werd dit via een tussenzet zelfs een volledige toren! Dit zou toch niet meer weg te geven zijn? Nou, de stelling van Martin vertoonde nogal wat gaten en de dame van de tegenstander ging via enkele schaakjes ervandoor met drie pionnen. Martin moest blijven verdedigen en uiteindelijk leek het lek boven, maar toen bleef die dame maar schaak zetten! Na veel gewandel van de koning werd hier tot remise besloten, daar er geen ontkomen aan was. 0,5-2,5.

Dan bord 1. Hoewel ik een ratingoverschot had, was dit op het bord niet te zien. Mijn stukken stonden slecht, kwamen niet in het spel voor en vooral de lopers van de tegenstander heersten op het bord. Een gevaarlijke koningsaanval werd nog maar net afgewend en net toen er via eeuwig schaak door de tegenstander remise kon worden afgedwongen, ging hij denken. En nog langer denken, terwijl de minuten wegtikten. Uiteindelijk koos hij ervoor toch voor de winst te gaan, maar dit moest dan wel gebeuren binnen vier minuten met nog 15 zetten te gaan! Dat werd een alles of niets aanval met stukken die mijn koning aanvielen, de stelling openbraken en toen de rook opgetrokken was.. had ik twee stukken voorsprong, een waardeloze koningsstelling en de tegenstander nog een kleine twee minuten voor de laatste zetten. Ik moest flink verdedigen en via wat tussenzetten (die ik in mijn ruime tijd nog kon verzinnen) ging de tegenstander in de fout. Erg jammer, hij had het zeker verdiend om te winnen. Dit was er dus eentje voor de eer: 1,5-2,5.

 
1284
 
1447
 
1.
Wageningen van,L.(Lars)
1755
Hohner,A.C.(Andries)
1493
1
0
2.
Melsen,L.M.G.(Rens)
1338
Rage,U.(Umar)
1415
0
1
3.
Steenks,B.(Bart)
811
Havermans,A.J.G.M.(Ad)
1476
0
1
4.
Paans,M.(Martin)
1234
Velden van der,W.C.M.J.(Wim)
1404
½
½

 

En daarmee werd dus de eindstand bekend. Volgende keer spelen we uit tegen Oisterwijk, hopelijk kunnen we dan voor revanche gaan!

Lars van Wageningen

teamleider Rode Lopers A

 

 

Afgelopen woensdag speelden de Rode Lopers de vierde ronde van de Avondcompetitie. Met de nodige moeite werd een vierde speler gevonden, die graag mee wilde naar Tilburg om Stukkenjagers E te bestrijden. Dit team is vorig jaar gedegradeerd en daardoor een geduchte tegenstander. Maar een goede teamleider is voorbereid en probeerde de poppetjes op de juiste borden te zetten: Lars moet een punt pakken, Jordi ook een punt en dan Jesse verrassen op 2 of Rens remise houden op bord 4. Klinkt simpel, 22.00uur weer buiten staan. Toch?

Helaas liep het anders. In plaats van de teamleider kreeg ik op bord 1 een speler in vorm, die op 2 uit 2 stond in de avondcompetitie. Ik had het zwaar, maakte een foutje wat een stuk kostte voor twee pionnen en moest in de achtervolging..

Jesse op 2 begon voortvarend, maar zette zijn zetten wel héél erg snel.. De tegenstander, geen rating maar desondanks gevaarlijk sterk, zette alles goed neer, kreeg een stuk cadeau en dat stuk kreeg Jesse niet meer terug. 0-1.

Rens op bord 4 ging ook wel erg snel door de tijd heen, verloor ook ergens wat materiaal en moest helaas opgeven. Had zijn dag niet, de opening zat niet mee, 0-2. Dat werd nog moeilijk!

Terug naar bord 1; ik probeerde me nog te redden maar de verdediger kwam uit allerlei penningen en aanvallen. Ikzelf niet, en tastte mis met f3. Dat ik daarna een toren wegblunderde hielp ook niet mee. 0-3. Het zal toch niet?

 

Nee, gelukkig redde Jordi nog de eer. Tegen een sterke tegenstander leek het op remise af te stevenen, maar Jordi’s a-pion stond wel heel dicht bij het promotieveld. Hier tastte de tegenstander mis en Jordi won de verdedigende pion. Kon tegenstander Andries dit nog redden? Misschien, maar dan zou de koning in de buurt van de pion moeten blijven terwijl Jordi’s koning naar de vijandelijke pionnen kon lopen. Zover liet hij het niet komen. 1-3.

Gelukkig zorgt Jordi nog voor een bordpunt. Volgende keer in januari spelen we thuis tegen De Drie Torens, die met ons in de onderste regionen van de poule te vinden is. Hopelijk hebben we dan wat extra spelers voor het team en kunnen we die wedstrijd wel tot een goed einde brengen!

 

T De Stukkenjagers E 1646 Rode Lopers A 1384 3 1 wo 07 dec
1. Carel van Alphen 1717 Lars van Wageningen 1755 1 0
2. Toon Stuart Jesse de Wijs 865 1 0
3. Andries Delien 1665 Jordi van Zanden 1578 0 1
4. Paul Castermans 1557 Rens Melsen 1338 1 0