Lars van Wageningen

Afgelopen donderdag werd alweer de vijfde ronde gespeeld van de avondcompetitie. Dit jaar speelt het team Rode Lopers A mee om de bovenste plaatsen en vooraf werd al hardop gedroomd over het (eerste?) kampioenschap van de Rode Lopers. Een onverwacht verlies van een directe concurrent bood kansen om niet alleen uit te lopen in matchpunten, maar ook in de o zo belangrijke bordpunten! Daarvoor moest er eerst afgereisd worden naar Zundert, waar enkele teams van de Raadsheer ons welkom heetten op de nieuwe speellocatie. Veel meer ruimte in vergelijking met de Roskam, een prima plek (maar wel wat warm, zo naast de verwarmingen) voor een spannende pot. Met vaste gasten Guy, Marijn en Rens ontstonden er zeer interessante partijen! Een korte blik langs de borden: Lees verder

Afgelopen zondag speelden weer enkele jeugdleden mee in de Baronie Cup cyclus van dit seizoen. Ditmaal speelden ze alleen maar mee in de, door de lage opkomst, gecombineerde stap 2/3/3+ groep. Na zeven ronden kwam de volgende eindstand op het bord: Lees verder

Afgelopen week speelden enkele leden verschillende toernooien. Zowel Marijn als Elof probeerden zich via meerdaagse toernooien te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen. Elof speelde in de D categorie 3 dagen in Soerendonk tussen de Brabantse topjeugdspelers. Na een prachtige eerste partij tegen de zeer sterke E- (en na later bleek ook de D-) kampioen, die helaas verloren ging, herpakte hij zich goed. Vermoeidheid in de laatste ronde van de eerste dag zorgde echter voor een snel verlies. De tweede dag begon weer sterk en het toernooi werd afgewisseld tussen makkelijke overwinningen en verliespartijen tegen sterke tegenstanders. Dit laatste is voornamelijk op ervaring en dit zal de komende jaren flink verbeteren! Na negen ronden bleek dat er nog een barrage-ronde gespeeld diende te worden voor plaatsing van het NK. Dit ging gelijk op, 1-1, maar ging uiteindelijk toch verloren tegen Donald. Met een uiteindelijk score van 4 1/2 uit 9 partijen heeft hij iets boven verwachting gepresteerd. Dit biedt veel kansen voor de verschillende toernooien later dit jaar en natuurlijk nieuwe plaatsing voor 2020!

Marijn speelde een boven-regionaal toernooi in Spijkenisse, waar veel Nederlandse topspelers proberen zich te plaatsen voor de ABC Kampioenschappen. Marijn speelt mee in de zeer sterke A groep en ziet dit vooral als goede leerschool tegen sterkere spelers. Uiteindelijk scoorde hij iets boven verwachting door te eindigen met drie remises en dus 1 1/2 uit 7 partijen, waaronder een mooie remise tegen een 1800+ speler. Volgens hem zelf zat er wel meer in het vat! Mogelijk gaat hij het opnieuw proberen in maart in Eindhoven.

Daarnaast zijn er de komende weken weer enkele leuke activiteiten gepland. Zondag 13 januari is er weer een Baronie Cup in Rijen en op vrijdag 18 januari speelt meervoudig Nederlands Kampioen Anne Haast een simultaan tegen de leden. Succes gewenst allemaal!

 

 

Afgelopen zondag werd de tweede Baronie Cup van het seizoen georganiseerd in Dongen. De Rode Lopers speelden met in totaal zeven spelers mee in de verschillende groepen, waarbij de Stap 2 groep en de Stap 3+ groep samengevoegd werden. En de Rode Lopers gingen er met alle hoofdprijzen vandoor!

In de stap 1 groep speelde Jason mee als enige Rode Loper. Met een mooie score van 5.5 uit 7 partijen sloot hij de dag als winnaar van de groep af. In de gemengde stap 2/3 groep werd Bas de verrassende winnaar. Hoewel hij vaker in sterke toernooien mee speelt, is hij nog steeds een stap 2 speler en met 5.5 punt uit 7 partijen werd hij gedeeld eerste met twee andere sterke spelers. De stap 2 prijs ging dus ook naar de Rode Lopers! Benthe werd 4e in de gemengde groep maar is ook nog een stap 2 speler!

In deze groep waren er dus drie spelers met 5.5 punten en daar hoorde nog een Rode Loper bij. Senn werd op weerstandspunten tweede achter Bas en mag zich hierdoor dus beste stap 3 speler noemen. Gefeliciteerd! Naast de verschillende prijzen waren er mooie noteringen voor Owen (7e), Cas (gedeelde 8e) en Yan (gedeeld 13e). Goed gedaan allemaal en op naar de volgende Baronie Cup. Hopelijk kunnen we daar met een flinke groep de prijzen mee naar Oosterhout nemen.

Afgelopen vrijdag ontvingen we het avondteam van Caissa Rijen voor de vierde ronde van de avondcompetitie. Na ze te hebben verwelkomd, niet alleen bij ons op de club maar ook in de (officiële) externe competitie, konden we spelen in de twee zaaltjes die gereed stonden. Ditmaal was er weer keuze te over voor de teamleider en waren de spelers zeer gemotiveerd mee te doen. Met een team bestaande uit Guy, Marijn, Niek en ondergetekende moesten we onze koppositie in de poule vast houden. Dat ging minder makkelijk dan verwacht.

Niek speelde op bord 3 en stond lichtelijk onder druk. Wel werd er uitstekend verdedigd en er leek weinig aan de hand, tot een dameruil leidde tot open lijnen, dubbelpionnen en een stelling die langzaam aan in elkaar stortte. Weer een goede les voor onze debutant in het avondteam, die zichzelf zichtbaar verbetert en het is een kwestie van tijd tot de punten ook extern binnengehaald worden!

Op de overige borden zag het er moeilijk uit. Guy had moeite de stelling te doorbreken met loperpaar tegen paardenkoppel. Marijn stond gelijk maar met veel meer tijd op de klok en ik stond op bord 1 in de verdrukking, waar de tegenstander een koningsaanval probeerde op te zetten. Na veel gemanouvreer probeerde ik tegenspel te creëeren op de damevleugel, terwijl de tegenstander zijn koningsvleugel naar voren bracht. Echter waren er nog wat gemene penningen die overzien werden door de tegenstander. Hij probeerde te forceren, wat mij drie pionnen opleverde en na een extra röntgenaanval op dame en koning gaf hij op. 1-1 tussenstand.

Guy was ondertussen in het eindspel beland en met zijn twee lopers heerste hij over de diagonalen. Dat wil zeggen, de diagonalen die geopend konden worden. Hij kreeg een verre vrijpion, die tegengehouden moest worden door een paard, waardoor hij een actievere stelling kreeg. Het was een kwestie van tijd tot dit werd afgemaakt. 2-1.

Marijn had ondertussen ook de stelling van de tegenstander zo moeilijk gemaakt, dat er meer naar het bord gekeken werd dan naar de klok. Langzaam liep de tijd terug en plots zat de tegenstander zonder tijd. Dit bracht de eindstand op 3-1. En zo blijven we op koers van die gewenste titel in de 2e klasse! Echter komen er nog zeer sterke tegenstanders aan, die ons in de weg kunnen (en willen) gaan zitten..

Lars