Lars van Wageningen

Afgelopen weekend speelde een team van de Rode Lopers in Naaldwijk mee aan het Nederlands Kampioenschap. Door een tweede plaats op het Brabantse Kampioenschap mochten Elof, Cas, Bas, Dielan en Quinten meedoen aan dit toernooi, waarbij de gehele Nederlandse topjeugd aanwezig was en over 7 ronden uit mocht maken wie zich Nederlands Kampioen mocht noemen! Lees verder

Op Tweede Pinksterdag vond de laatste Brabant Grand Prix van dit seizoen plaats. Deze vindt traditiegetrouw plaats bij HMC in Den Bosch. Dit jaar deden er twee Rode Lopers mee, die dit seizoen al meer van dit soort toernooien hebben gespeeld. Zowel Bas als Elof spelen mee in de categorie t/m 10 jaar en kunnen zich daardoor meten met de beste Brabantse spelers. Ook bij dit toernooi speelde Elof de pannen van het dak! Lees verder

Vele jeugdleden van de Rode Lopers hebben de afgelopen weer meegedaan aan toernooien. En met succes!

Zondag 11 maart was het laatste toernooi van de Baroniecup in Zundert. Op een nieuwe locatie werden er weer vele mooie wedstrijden gespeeld. Naast verschillende tijdens dit toernooi bleek aan het einde dat de Rodel Lopers in alle drie de categorieën de eindoverwinning had geclaimd! Dielan (stap 1), Niek (stap 2) en Marijn (Stap 3 en hoger) gefeliciteerd!

Een week erna was het Brabants kampioenschap voor teams. De Rode Lopers was naast de Eindhovense SchaakVereniging de enige vereniging die in alle drie (C-D-E) categorieën vertegenwoordigd was. Alle teams schaakten naar vermogen en het was een leuke dag. Uiteindelijk lukte het het E-team (Cas, Elof, Bas, Dielan) net niet om Brabants kampioen te worden. Na 2 gelijkspelen tegen Eindhoven 1 werd nipt op bordpunten verloren. Maar met de knappe tweede plaats was plaatsing voor het Nederlands kampioenschap een feit! Geweldig gedaan en op naar het NK in Naaldwijk eind mei!

Op tweede paasdag was het vierde toernooi van de Brabant Grand Prix. Tijdens dit toernooi wordt er op leeftijd ingedeeld en doet vaak de Brabantse schaaktop mee. Cas, Elof en Marijn vertegenwoordigden de Rode Lopers. Elof won de E-groep en zette daarmee een grote stap richting een eindpodium. Marijn werd gedeeld vierde in de gecombineerde A/B/C groep. In het algemeen klassement staat Elof 2e in de E categorie en Marijn 4e in de AB groep, dus hier is nog van alles mogelijk.

 

De komende weken komen er nog meer toernooien aan. Het Brabants jeugd snelschaakkampioenschap én de Brabantse Pupillendag op 16 april in Roosendaal is hiervan de eerste.

 

 

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers een thuiswedstrijd in de avondcompetitie. Na een pijnlijke nederlaag tegen hekkensluiter Stukkenjagers waren we gebrand op een overwinning. Tegenstander was de Raadsheer B, die een plaats boven ons op de ranglijst stonden. Iets na half 9, nadat alle jeugdleden vertrokken waren, konden we beginnen. Op bord 4 was Martin bezig met een rustig begin van zijn partij, maar hij zocht wel steeds meer de koningsvleugel van de tegenstander op. Een koningsaanval werd opgezet en de tegenstander verwisselde twee zetten (röntgendekking, voor stap 3+ na afgelopen vrijdag wel bekend) en dit kostte een dame tegen een toren. Meerdere penningen rondom de arme koning werden de teamleider Herman fataal en bezorgde ons het eerste punt. Op bord 3 speelde ons jeugdlid Marijn een zeer sterke partij, waarbij hij langzaam meer initiatief nam. In het eindspel stond hij een loper voor tegen een pion, wat lastig kan zijn om uit te spelen, maar een voor een werden de pionnen van de tegenstander een prooi voor de loper. Dit zorgde voor een tweede punt!

Ikzelf had een partij op bord 2 waarbij er weinig geslagen werd en er op het eerste gezicht weinig aan de hand was. Er werd erg vroeg een pion geofferd, wat de tegenstander aanknopingspunten had om op die vleugel aan te vallen. Hierdoor moest ondergetekende zijn blik richten op de andere vleugel en probeerde daar binnen te vallen. De tegenstander moest halsoverkop zijn stukken terughalen ter verdediging, maar ze zaten elkaar meer in de weg dan dat er goed samengewerkt werd. Of de aanval had kunnen eindigen in schaakmat is niet bekend. Wel bekend is dat er een ongedekte toren werd geslagen en de vlag werd gehesen. Drie-nul.

Dan over naar Jordi op bord 1. Hij had een moeizame stelling en de tegenstander wist wel raad met de ruimtes. Nadat Jordi een pion achter kwam, werden er veel stukken geslagen. Beiden eindigden met een witveldige loper , de tegenstander een vrije randpion, Jordi dus met een pion minder en een koning die een andere pion moest tegenhouden, maar wel met meer minuten op de klok. Hij bleef stug doorspelen en dit werd beloond. De vrijpion werd niet verzilverd en uiteindelijk moest er in remise berust worden. Een mooi resultaat en als team zorgde dit voor een puike 3,5-0,5 overwinning. Op naar de laatste ronde, uit tegen koploper Baronie C!

Teamleider Rode Lopers

Beste allemaal,

voor de duidelijkheid hierbij nog de melding dat de Baronie cup van 10 december plaats vindt in ’s Gravenmoer en niet in Dongen. Er zal gespeeld worden in De Geubel in ’s Gravenmoer. Hier is meer ruimte voor alle kinderen. Vanaf 13.30uur is het aanmelden en er wordt begonnen om 14.00u! Veel succes allemaal.

 

Daarnaast wil ik jullie graag melden dat volgende week er een groot doorgeefschaaktoernooi wordt georganiseerd. Zorg dat je op tijd bent en zoek snel je speelmaatje/teamlid! Indien nodig leggen wij de spelregels nog een keer uit.

Op 22 december is het geen schaken en op 29 december wordt er een Oliebollentoernooi georganiseerd. Dit wordt gespeeld in 4 teams en wordt ingedeeld op speelsterkte. Dit is tegelijkertijd voor de jeugd en de seniorenleden! Dan kunnen we na de vakantie weer gaan beginnen met de gewone lessen. Tot vrijdag allemaal!

Groeten,

Lars