Externe Competitie

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers de vijfde ronde in de avondcompetitie, thuis bij de club. Ondergetekende had (voor de verandering) vrij snel een team compleet en begon met goede moed aan de wedstrijd tegen De Drie Torens C. Ik zou op bord 1 plaats nemen om eventueel een zeer sterke invaller op te vangen. Op bord twee ging Rens zitten en had plannen de tegenstander te verrassen. Bart Steenks was ons nieuwe teamlid en zou proberen de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Martin zou op vier ook punten willen pakken. Tegenstanders waren allemaal van vrijwel gelijke sterkte, waarbij wij alleen op bord 1 een ELO-overwicht hadden. Het bleek wel weer dat dit niets hoefde te betekenen..

 

Hoewel ik op bord 1 rustig begon tegen een oude bekende van een vorige avondcompetitiewedstrijd, was mijn stelling een stuk minder interessant dan naast mij op bord 2. Beide keken we wat Rens aan het doen was.. Hij offerde op zet 3 al zijn paard op e5! De tegenstander nam dit zonder problemen aan en moest flink gaan nadenken toen Rens’ dame op zet 4 al de koningsstelling binnen kwam. Wát een verrassing! De koning werd al snel naar voren gejaagd en Rens had 3 pionnen gewonnen voor het paard. Echter, een verkeerde pionzet (d4 i.p.v. f4) zorgde ervoor dat zijn dame ingesloten werd! Rens moest hierdoor nog een stuk weggeven en dan wordt de stelling wel erg lastig, zelfs met onderontwikkelde stukken van de tegenstander en een koning op g6. Rens probeerde het nog wel, vol op de aanval, maar de stukken van de tegenstander kwamen tot leven en Rens moest uiteindelijk opgeven. Hier werd nog lang geanalyseerd!

 

Bart op bord 3 kwam niet goed uit de opening en dit ging ten koste van een stuk tegen twee pionnen. Helaas werd dit al snel een pion, daarna geen pion en na veel afruilen van de tegenstander is het eindspel niet meer te redden. 0-2.

Martin op bord vier kreeg ik weinig van mee, alleen dat hij zijn stelling heel rustig opzette. Via een combinatie won hij eerst een kwaliteit en na mistasten van de tegenstander werd dit via een tussenzet zelfs een volledige toren! Dit zou toch niet meer weg te geven zijn? Nou, de stelling van Martin vertoonde nogal wat gaten en de dame van de tegenstander ging via enkele schaakjes ervandoor met drie pionnen. Martin moest blijven verdedigen en uiteindelijk leek het lek boven, maar toen bleef die dame maar schaak zetten! Na veel gewandel van de koning werd hier tot remise besloten, daar er geen ontkomen aan was. 0,5-2,5.

Dan bord 1. Hoewel ik een ratingoverschot had, was dit op het bord niet te zien. Mijn stukken stonden slecht, kwamen niet in het spel voor en vooral de lopers van de tegenstander heersten op het bord. Een gevaarlijke koningsaanval werd nog maar net afgewend en net toen er via eeuwig schaak door de tegenstander remise kon worden afgedwongen, ging hij denken. En nog langer denken, terwijl de minuten wegtikten. Uiteindelijk koos hij ervoor toch voor de winst te gaan, maar dit moest dan wel gebeuren binnen vier minuten met nog 15 zetten te gaan! Dat werd een alles of niets aanval met stukken die mijn koning aanvielen, de stelling openbraken en toen de rook opgetrokken was.. had ik twee stukken voorsprong, een waardeloze koningsstelling en de tegenstander nog een kleine twee minuten voor de laatste zetten. Ik moest flink verdedigen en via wat tussenzetten (die ik in mijn ruime tijd nog kon verzinnen) ging de tegenstander in de fout. Erg jammer, hij had het zeker verdiend om te winnen. Dit was er dus eentje voor de eer: 1,5-2,5.

 
1284
 
1447
 
1.
Wageningen van,L.(Lars)
1755
Hohner,A.C.(Andries)
1493
1
0
2.
Melsen,L.M.G.(Rens)
1338
Rage,U.(Umar)
1415
0
1
3.
Steenks,B.(Bart)
811
Havermans,A.J.G.M.(Ad)
1476
0
1
4.
Paans,M.(Martin)
1234
Velden van der,W.C.M.J.(Wim)
1404
½
½

 

En daarmee werd dus de eindstand bekend. Volgende keer spelen we uit tegen Oisterwijk, hopelijk kunnen we dan voor revanche gaan!

Lars van Wageningen

teamleider Rode Lopers A

 

 

Nu er steeds meer van onze spelers doorstromen naar de seniorenafdeling, zien we ook graag jeugdspelers verschijnen in onze teams. Mooie wedstrijden proberen we zo vaak als mogelijk te tonen. Analyseren van de wedstrijd na de partij is een goede oefening en kan zorgen dat er een volgende keer nóg sterker gespeeld kan worden! Mocht je ook partijen willen bespreken met onze seniorenleden, zorg dat je goed noteert en dan helpen we graag!

PS. Als je op een zet klikt kan je meespelen op het bord.

Een mooie overwinning op een sterke tegenstander. Hoewel Daan in de opening in de verdrukking kwam te staan, ging hij heel rustig ontwikkelen, zoeken naar goede velden voor zijn stukken en zorgen dat de tegenstander fouten ging maken. Zó zien we het graag!

 

Afgelopen dinsdag was het alweer tijd voor een avondcompetitiewedstrijd. Deze keer speelden we in het verre Leende, waar er in een zeer huiselijke zorgboerderij buiten het dorp werd gespeeld. Eigen koelkast, betalen bij vertrek en er maar op vertrouwen dat alles goed zit. Het lijken de Rode Lopers wel..

Helaas moest Martin deze keer afzeggen maar met Jordi hadden we een meer dan waardige vervanger gevonden. Hierdoor bestond het team (van bord 1 tot bord 4) uit ondergetekende, Harry, Rens en Jordi. Behalve op bord 1 zouden de ratingverschillen vrij klein zijn en misschien zat er wel een stunt in. Ik rekende op mijn bord op maximaal remise, waarschijnlijk een verlies, maar misschien konden Harry en Jordi wel winnen en Rens remise keepen. Enfin, leuk voor later, maar zo liep het dus niet..

Allereerst Harry op 2. Die opende met zwart zeer rustig en een soort Siciliaans was op het bord te vinden. Echter had hij wel veel last van een witte pion die zich op d6 had genesteld en wat penningen. Ook de pionnen op de koningsvleugel waren kwetsbaar, waardoor kort rokeren geen goed idee zou zijn.

Rens op 3 speelde een Scandinavische variant. Ben er zelf geen fan van, de Dame wordt zo alleen maar een aanvalsdoel met tempoverlies. Hier gingen de stukken wel erg snel van het bord af. Hij dacht een pion te winnen, verloor er echter een en moest het eindspel in met ieder een stuk en 6 tegen 7 pionnen. Die vrijwel allemaal nog op de eerste rijen stonden..

Jordi op 4 kreeg een Afruilvariant van het Frans op het bord en hier was weinig aan de hand. Ja wat aanvallen en leuke valletjes, maar alles werd vakkundig door de tegenstander doorzien. Kijkend naar mijn eigen stelling in de opening (niet florisant, stukken die slecht samenwerken, in de weg staan en een onveilige koning) werd ik er zelf wat moedeloos van.

Maar toen was Rens alweer klaar! Beide spelers hadden weinig trek in een lang eindspel, met geschuif van de koningen en enerzijds een paard anderzijds een loper en de vrede werd getekend. 0.5-0.5

Op bord 1 ging het steeds minder. Na misgrijpen met Db3 (waar Dd2 nodig zou zijn om het te keepen) ging het snel. De paarden van de tegenstander kwamen gevaarlijk dichtbij, ik verloor een pion en de vele dreigingen tegen de koning (die ondertussen al gerokeerd was) bleken te veel. Om mat te voorkomen moest er een kwaliteit geofferd worden, waarna ik toch maar de koning omlegde. Helaas, het mag niet zo zijn. 0.5-1.5

Ondertussen stond Harry ook slecht want naast een witte pion op d6 was er nu ook één op a6 te vinden! Dit neutraliseerde het spel van Harry’s toren, waarbij hij ook nog een kwaliteit achter stond. Dit werd te veel. 0.5-2.5

Dan Jordi nog. Die had helaas een tegenstander die de enige juiste zet speelde bij een truc in het middenspel, verloor een stuk maar kon dat uiteindelijk afwikkelen naar een kwaliteit achterstand. Echter had hij nog 2 pionnen meegepakt richting het eindspel en zo kwamen we uit bij 6 pionnen + loper tegen 4 pionnen + toren. Toren kwam in de partij niet binnen, de koning kwam niet dichterbij en hier werd het dus ook remise. In de analyse naderhand bleek er wel wat mogelijk, maar dit ging ten koste van wat pionnen om de stelling open te breken. Erg lastig te zien en dat risico werd dus ook niet genomen.

Eindstand 1-3, we zijn weer terug op aarde na de winst van vorige keer. Onderweg naar huis zaten Lars en Rens al te bespreken hoe we volgende keer DSC B weer op bezoek krijgen en hoe we die wedstrijd wél tot een goed einde kunnen brengen. Heren, bedankt!

 
 
 
 
3
1
 
1.
Looijmans,K.N.H.(Karel)
2010
Wageningen van,L.(Lars)
1755
1
0
2.
Weert van,F.J.M.T.(Frans)
1567
Szöke,H.F.P.(Harry)
1619
1
0
3.
Amstel van,W.D.(Wim)
1573
Melsen,L.M.G.(Rens)
1338
½
½
4.
Wijnen,H.(Henk)
1369
Zanden van,J.(Jordi)
1578
½
½

 

 

 

Vrijdag 27 september jl. was het weer zo ver: het nieuwe seizoen voor de Rode Lopers in de tweede klasse avondcompetitie kon weer beginnen! Na veel onzekerheid en discussies over de poule-indeling, het optrommelen van spelers en het tactisch klaarstomen van de groep, kon ondergetekende zich opmaken voor een goede avond. En ondanks alle problemen die een (jeugd)club in ons kantorencomplex met zich meebrengt, liep alles goed af. Allereerst was het zaak het team op te zetten. Teamleider? Check. Martin? Check. De rest? … duurde wat langer. Bas gaf wel aan mee te willen spelen, maar ik weet dat lange partijen niet zijn ding zijn. Dan de vierde speler: Rens afwezig, Jordi druk met wedstrijdleider spelen bij de jeugd, Metten werken.. Jesse dan maar? Ja dat ging wel. MAAR, Metten was uiteindelijk toch wel beschikbaar! 5 spelers, 4 borden: Jesse stond deze keer graag zijn plaats af en dat zal deze teamleider niet vergeten voor de volgende keer Jesse!

Dus, team compleet. Voorkeuren wit en zwart? Uiteraard. Omdat ik dacht dat de tegenstander wel met een tactische opstelling zou komen, deed ik daar gezellig aan mee. Martin met zwart op 1 om de tegenstander te verrassen, Lars op 2, Metten op 3 en Bas op 4. Een goede test voor Martin en Metten en Bas die hopelijk snel klaar zou zijn (het liefst met een positieve afsluiting!). Dan de locatie: we verwelkomden de gasten uit Roosendaal en waar ik het team RSG D van vorig seizoen had verwacht, kwam het oude team RSG E opdagen. Niet getreurd, revanche kan ook genomen worden door deze kanonnen en ze waren gebrand op een goede afloop! Tussen alle jeugdleden op zoek naar twee lokalen, verdeeld i.v.m. weinige ruimte, en klaar om te beginnen! Maar, ik zag tijdens het begin van de partij Bas met zijn tegenstander zoeken naar een nieuwe ruimte: Metten zijn tegenstander speelt met een aangepast bord en heeft daar de ruimte voor nodig. Oke, dat was onhandig en jammerlijk want als ik dit wist had ik wel een andere locatie gezocht voor de groep. Maar alle dichtstbijzijnde lokalen waren alweer bezet door jeugd, waardoor Bas genoodzaakt was ver weg te zitten van de rest van het team. Punt van aandacht voor deze teamleider voor de volgende thuiswedstrijd!

Dan de wedstrijden. Ondergetekende op bord 2 kreeg een nieuwe tegenstander, waarbij het voor Jan een vuurdoop was in de externe competitie! Dat was schrikken.. hoewel de opening rustig was, koos Jan er voor iets te snel met zijn dame aan de wandel te gaan. Dit wordt dan gelijk een mooi aanvalsdoel om stukken à tempo in het spel te brengen. Hier gaf de ervaring van ondergetekende de doorslag en kon redelijk snel een stuk slaan, wat niet teruggeslagen mocht worden op straffe van mat. Helaas zag Jan dat niet.. 1-0 en de rest nog in volle gang. Hierdoor kreeg ik alle gelegenheid rustig te gaan kijken bij de andere wedstrijden.

Martin op 1 zette zijn partij tegen Rob Verbeek rustig op. Geen gekke dingen doen, stukken ontwikkelen en wachten op een fout van de tegenstander. Hier zat wel een remise in, misschien nog wel meer..

Metten op 3 had het lastiger, zeker omdat zijn tegenstander schuin tegenover hem zat. Hij stond een beetje in de verdrukking en liet zich helaas een paard ontfutselen in een mooie combinatie. Helaas, maar de pion op de 6e rij was wel verdwenen. Tegenhouden is het devies!

Bas op 4 had een rustige stelling, met veel geruilde stukken en pionnen die vastgezet werden. Typisch Bas, snel het eindspel halen, pion ophalen en doorbreken. Helaas lukte dit niet en werd de balans nooit verstoord: remise leek hier logische uitslag en dat werd het dan ook.

Even later ging ik kijken bij Metten en was enigszins verbaasd dat dit ook remise werd! Schijnbaar had hij 2 pionnen tegen dat paard kunnen pakken en was blij met die remise. Dat was de teamleider ook, maar graag volgende keer even de stelling laten bekijken! Tussenstand: 2-1.

Dus aan Martin om de winst binnen te halen. En dat lukte ook! In het middenspel won Martin een paard, wat tegenstander Rob niet meer te boven kwam. En dus de felicitaties aan het team voor deze 3-1 overwinning! Op naar de volgende wedstrijd, dinsdag 18 oktober tegen De Toren A in het verre Leende!

 

Lars

Rode Lopers A 1468 RSG D 1020 3 1 vr 30 sep
1. Martin Paans 1234 Rob Verbeek 827 1 0
2. Lars van Wageningen 1755 Jan de Hertog 1 0
3. Metten de Lange Pierre Bol 1035 ½ ½
4. Bas Buytenhek 1415 Bart van Oosterhout 1198 ½ ½

Ook dit jaar heeft Rode Lopers zich ingeschreven met een avondteam voor de altijd gezellige avondcompetitie. Dit jaar spelen we in klasse B2, na een plaats in de middenmoot vorig seizoen. Toen maar 1x verloren en vaak gelijk gespeeld, maar dat kon de pret niet drukken! Dit jaar gaan we voor een verbetering van de klassering! Het wedstrijdschema ziet er als volgt uit (onder voorbehoud):

Lees verder