Externe Competitie

Afgelopen vrijdag ontvingen we het avondteam van Caissa Rijen voor de vierde ronde van de avondcompetitie. Na ze te hebben verwelkomd, niet alleen bij ons op de club maar ook in de (officiële) externe competitie, konden we spelen in de twee zaaltjes die gereed stonden. Ditmaal was er weer keuze te over voor de teamleider en waren de spelers zeer gemotiveerd mee te doen. Met een team bestaande uit Guy, Marijn, Niek en ondergetekende moesten we onze koppositie in de poule vast houden. Dat ging minder makkelijk dan verwacht.

Niek speelde op bord 3 en stond lichtelijk onder druk. Wel werd er uitstekend verdedigd en er leek weinig aan de hand, tot een dameruil leidde tot open lijnen, dubbelpionnen en een stelling die langzaam aan in elkaar stortte. Weer een goede les voor onze debutant in het avondteam, die zichzelf zichtbaar verbetert en het is een kwestie van tijd tot de punten ook extern binnengehaald worden!

Op de overige borden zag het er moeilijk uit. Guy had moeite de stelling te doorbreken met loperpaar tegen paardenkoppel. Marijn stond gelijk maar met veel meer tijd op de klok en ik stond op bord 1 in de verdrukking, waar de tegenstander een koningsaanval probeerde op te zetten. Na veel gemanouvreer probeerde ik tegenspel te creëeren op de damevleugel, terwijl de tegenstander zijn koningsvleugel naar voren bracht. Echter waren er nog wat gemene penningen die overzien werden door de tegenstander. Hij probeerde te forceren, wat mij drie pionnen opleverde en na een extra röntgenaanval op dame en koning gaf hij op. 1-1 tussenstand.

Guy was ondertussen in het eindspel beland en met zijn twee lopers heerste hij over de diagonalen. Dat wil zeggen, de diagonalen die geopend konden worden. Hij kreeg een verre vrijpion, die tegengehouden moest worden door een paard, waardoor hij een actievere stelling kreeg. Het was een kwestie van tijd tot dit werd afgemaakt. 2-1.

Marijn had ondertussen ook de stelling van de tegenstander zo moeilijk gemaakt, dat er meer naar het bord gekeken werd dan naar de klok. Langzaam liep de tijd terug en plots zat de tegenstander zonder tijd. Dit bracht de eindstand op 3-1. En zo blijven we op koers van die gewenste titel in de 2e klasse! Echter komen er nog zeer sterke tegenstanders aan, die ons in de weg kunnen (en willen) gaan zitten..

Lars

Dit seizoen is er besloten twee aparte bekercompetities te hebben binnen Brabant: de Beker A voor alle spelers en de Beker B voor spelers met een rating < 1700. Dit laatste is natuurlijk een perfecte manier om ook kleinere verenigingen, zoals de Rode Lopers, mee te laten spelen in een competitieve setting. Het gevolg is wel dat ondergetekende alleen maar mag kijken als non-playing captain, maar aan anderen de taak de eerste wedstrijd tot een goed einde te brengen! Helaas liep het anders..

We kregen de Baronie uit Breda op bezoek en ze kwamen op volle sterkte: een gemiddelde rating van 1681, terwijl ik moest improviseren door enkele afmeldingen. Uiteindelijk bleken er wel genoeg deelnemers te zijn, maar moest ik ook rekening houden met vervoer naar huis, eindtijden en oververmoeide spelers. Met uiteindelijk twee invallers, waarvoor dank, begonnen we vol goede moed en probeerden we de huid duur te verkopen. Wat waren we uiteindelijk dicht bij..

Op bord 1 speelde Martin tegen de sterkste speler van de Baronie. Onverschrokken trok hij ten aanval, niets aantrekkend van het ratingverschil van bijna 500 ELO punten! De tegenstander wist niet wat hem overkwam: een zwart paard van Martin kwam binnen op g2, stukken werden goed opgesteld en het leek een kwestie van tijd tot het over was door de aanval en een voorsprong van twee pionnen. De tegenstander overzag dat hij mat in 1 gezet kon worden! Helaas, Martin zag het ook niet.. Er leek nog weinig aan de hand, tot de tegenstander ineens met een mooie combinatie een kwaliteit won. Martin voorzag allerlei problemen en gaf op met een achterstand van de kwaliteit tegen de pion. Er leek meer in het vat te zitten en hij had door kunnen spelen, maar was te beduusd dat dit wegegeven werd. 0-1.

Op bord 2 speelde Marijn, ondertussen een vaste waarde in het avondteam en vaak garant voor punten. Ook hier een flink ratingverschil vaan ruim 300 ELO punten, maar dit kwam niet tot uiting op het bord. Deze partij was als laatste klaar en misschien had Marijn remise aan moeten bieden in het eindspel? Helaas won de tegenstander een pion, die ene pion werden er wat meer en Marijn kon opgeven. 0-2.

Op bord 3 speelde veteraan Harry en hier was nog maar een klein ratingverschil te zien. Wel in Harry’s nadeel. De tegenstander vloog de zwarte koning naar de keel en de combinatie van open diagonalen, penningen en torens op de 7e rij werd Harry te machtig. 0-3.

Op bord 4 speelde Niek zijn tweede officiele partij. Na de vorige wedstrijd, waar het snel voorbij was, leek hij deze keer beter in zijn vel te zitten en gaf goed partij. Jammer genoeg komt de ervaring van de tegenstander goed van pas in deze partijen en langzaam werd Niek van het bord geschoven tot het écht voorbij was. 0-4.

Is er verloren? Ja. Was het terecht? Ja. Is de uitslag geflatteerd? Ook een ja. Misschien was de uitslag anders geweest met behulp van onze Kanonnen Jordi en Guy, maar dat zullen we dit seizoen niet weten. We kunnen ons weer volledig gaan richten op de avondcompetitie, waar we over twee weken Caissa Rijen mogen verwelkomen!

Lars

 

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers A de tweede avondcompetitiewedstrijd van het seizoen. Ditmaal mochten we DSC C ontvangen. Teamleider Lars ging op zoek naar spelers en had zelfs keuze uit meerdere opties, waardoor we Rens als reserve achter de hand konden houden. Niek, een van onze talentvolle oudere jeugdspelers, maakte zijn debuut op dit podium en mocht in een lange partij (1.30u + 15 minuten) zijn huid duur verkopen. Daarnaast hadden we Marijn, een andere jeugdspeler die vorig jaar al enkele malen meedeed, ondergetekende en Guy, die na zijn winstpartij in de vorige ronde deze maal plaats mocht nemen op bord 1. DSC C kwam ook met een gewijzigd team t.o.v. de vorige ronde, waardoor het vantevoren lastig in te schatten was wat de uitslag zou zijn. Hoewel we op een bord een ratingoverwicht hadden, blijkt wel dat dit niets hoeft te zeggen..

Ik had wat tijd om langs de borden te gaan, dus hierbij een kort verslag. Op bord 4 speelde Niek tegen Herman en kwam goed uit de opening. Hij kreeg een dubbele aanval op paard en toren tegen zich, maar kon hier wel wat pionnen voor terug pakken. Er bleek weinig aan de hand, tot hij een ‘giftige’ pion pakte met zijn verdedigende toren. Hierdoor kwam zijn eerste rij open te liggen en Herman maakte hier goed gebruik van om een koningsaanval op te zetten. 0-1.

Guy had op bord 1 ondertussen alles vastgezet en ging rustig op zoek naar verbeteringen van zijn stellingen. Marijn op bord 3 stond redelijk gelijk, maar zijn tegenstander had wel de h-lijn onder controle en dit zou problemen kunnen geven. Bij de stelling van ondergetekende ging het snel van kwaad tot erger maar beide spelers misten de juiste voortzetting (zoals naderhand bleek tijdens de analyse). De aanval van de tegenstander werd overgenomen door dreigingen op de koning maar het grootste probleem van hem bleek de klok: na 25 zetten stond er nog vier minuten op de klok en na enkele haastige, onnauwkeurige, zetten kon ik terugslaan met een ondekbaar mat. 1-1, alles was nog mogelijk!

Dan terug naar Marijn. Opeens stond hij gewonnen! Wat is er gebeurd? De tegenstander verkeek zich op de tijdsduur en keek steeds meer naar zijn teruglopende tijd i.p.v. zijn stelling. Dat moet je niet doen tegen Marijn! Die speelde dit uiteindelijk soepel uit, hoewel de tegenstander pas op wilde geven toen er koning tegen koning+dame in de hoek stond. 2-1, we zijn er bijna!

Guy had een zeer interessante stelling: beiden nog de lopers en 7(!) pionnen, die vast stonden. Na ruil van de dames moest de tegenstander een loper geven voor een pion, en het leek dicht te zitten. Guy ging er goed voor zitten en vond de juiste voortzetting. Hij gaf een loper terug voor doorbraak van de pionnen en hoewel de tegenstander ook de mogelijkheid had door te lopen, speelde hij dit behendig uit. 3-1 eindstand, tot de volgende keer! Over 3 weken spelen we uit in Tilburg, op naar de volgende wedstrijd!

 

Afgelopen maandag speelden de Rode Lopers weer de eerste wedstrijd van het seizoen in de avondcompetitie. Afgelopen jaar begonnen we met kampioensaspiraties, die na een wedstrijd al in de koelkast konden. Die aspiraties zijn er ook niet meer uit gekomen gedurende het jaar. Daar willen we graag verandering in brengen. Met nieuwe aanwas van talent en een vast, hecht team gaan we proberen mee te doen om de hoogste plaatsen in de poule. Een teamleider mag dromen toch?

Dus, op naar Roosendaal voor een nieuwe confrontatie met RSG C. Afgelopen jaar denderden we over dit team heen met 3.5-0.5 en met drie van de vier spelers van dat team hoopten we op een herhaling van die avond. De locatie was verbeterd, aangezien we deze keer terecht konden in de achterzaal van Café de Veestallen. Een verbetering, hoewel een stuk kouder dan verwacht. Met ondergetekende op bord 1, nieuw lid en schaakvader Guy op bord 2, Rens op bord 3 en een (vermoeide) Jordi op bord 4 waren we klaar voor de wedstrijd. Laat de tegenstander maar komen!

Het was een weerzin van oude bekenden; drie van de vier spelers van de wedstrijd van vorig jaar kwamen we weer tegen aan de overkant van het bord, zij het in een iets andere volgorde. Rens had als enige dezelfde tegenstander als vorig seizoen en lijkt zich te ontpoppen tot angstgegner. Hij zette zijn partij goed maar zeer agressief op. Met veel penningen, mogelijke afruilcombinaties en matdreigingen greep hij de tegenstander naar de keel en liet niet snel los. Na een mooi kwaliteitsoffer zette hij mat met loper, met hulp van dame en paard. Een schitterende combinatie! Dat is al 1-0.

Als tweede voegde Guy zich bij Rens. Hij zat op bord 2 en voor een eerste partij (in zeer, zeer lange tijd) leek de partij op een remise af te stevenen. Volgens Guy speelde de tegenstander daar ook op. Maar Guy liet dat niet zomaar gebeuren en na afruilen bleken zijn dame, paard en toren veel beter samen te werken dan dezelfde stukken van de tegenstander. Guy ging voor pionwinst, maar pardoes werd dat een paard waarna de tegenstander op gaf. 2-0, dat gaat de goede kant op!

Ikzelf was op bord 1 aan het zwoegen en de partij manouvreerde tergend langzaam richting het middenspel. Na 20 zetten werd de balans opgemaakt door de tegenstander: stond lichtelijk actiever, de stelling was potdicht, maar had nog maar 11 minuten op de klok. Het zekere voor het onzekere nemend, bood hij remise aan. Ik keek even bij Jordi, zag daar weinig problemen, en koos er voor namens het team remise aan te nemen. De matchpunten gingen in ieder geval weer mee naar Oosterhout!

Dan Jordi op bord 4. Hoewel hij graag i.v.m. de eerder genoemde vermoeidheid op een laag bord wilde zitten, was hij als laatste bezig aan de partij. Op het eerste gezicht was het een remise stelling met ieder een toren, loper en een handvol pionnen, maar Jordi geeft zich niet zo maar gewonnen. Het werd een zaak van goede tegen slechte loper en met een pion voorsprong ging hij het eindspel in. De pion van de tegenstander op de zesde rij boezemde de omstanders angst in, maar niet bij Jordi. die ging rustig pionnen rapen en wachten op een miszet van de tegenstander. Die kwam er ook: met een tussenschaakje kreeg hij de overgebleven pion te pakken en met drie pionnen tegen nul, gaf de tegenstander op. Een 3.5-0.5 overwinning, een herhaling van vorig jaar! Een betere start dan vorig seizoen, meer kan de teamleider zich niet wensen. Op naar de volgende wedstrijd, thuis tegen DSC C. De messen worden al geslepen na het debacle van vorig seizoen (meer informatie hierover in te winnen bij ondergetekende).

 

Groeten,

Lars

Teamleider Rode Lopers A

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers een thuiswedstrijd in de avondcompetitie. Na een pijnlijke nederlaag tegen hekkensluiter Stukkenjagers waren we gebrand op een overwinning. Tegenstander was de Raadsheer B, die een plaats boven ons op de ranglijst stonden. Iets na half 9, nadat alle jeugdleden vertrokken waren, konden we beginnen. Op bord 4 was Martin bezig met een rustig begin van zijn partij, maar hij zocht wel steeds meer de koningsvleugel van de tegenstander op. Een koningsaanval werd opgezet en de tegenstander verwisselde twee zetten (röntgendekking, voor stap 3+ na afgelopen vrijdag wel bekend) en dit kostte een dame tegen een toren. Meerdere penningen rondom de arme koning werden de teamleider Herman fataal en bezorgde ons het eerste punt. Op bord 3 speelde ons jeugdlid Marijn een zeer sterke partij, waarbij hij langzaam meer initiatief nam. In het eindspel stond hij een loper voor tegen een pion, wat lastig kan zijn om uit te spelen, maar een voor een werden de pionnen van de tegenstander een prooi voor de loper. Dit zorgde voor een tweede punt!

Ikzelf had een partij op bord 2 waarbij er weinig geslagen werd en er op het eerste gezicht weinig aan de hand was. Er werd erg vroeg een pion geofferd, wat de tegenstander aanknopingspunten had om op die vleugel aan te vallen. Hierdoor moest ondergetekende zijn blik richten op de andere vleugel en probeerde daar binnen te vallen. De tegenstander moest halsoverkop zijn stukken terughalen ter verdediging, maar ze zaten elkaar meer in de weg dan dat er goed samengewerkt werd. Of de aanval had kunnen eindigen in schaakmat is niet bekend. Wel bekend is dat er een ongedekte toren werd geslagen en de vlag werd gehesen. Drie-nul.

Dan over naar Jordi op bord 1. Hij had een moeizame stelling en de tegenstander wist wel raad met de ruimtes. Nadat Jordi een pion achter kwam, werden er veel stukken geslagen. Beiden eindigden met een witveldige loper , de tegenstander een vrije randpion, Jordi dus met een pion minder en een koning die een andere pion moest tegenhouden, maar wel met meer minuten op de klok. Hij bleef stug doorspelen en dit werd beloond. De vrijpion werd niet verzilverd en uiteindelijk moest er in remise berust worden. Een mooi resultaat en als team zorgde dit voor een puike 3,5-0,5 overwinning. Op naar de laatste ronde, uit tegen koploper Baronie C!

Teamleider Rode Lopers