Vrijdag 27 september jl. was het weer zo ver: het nieuwe seizoen voor de Rode Lopers in de tweede klasse avondcompetitie kon weer beginnen! Na veel onzekerheid en discussies over de poule-indeling, het optrommelen van spelers en het tactisch klaarstomen van de groep, kon ondergetekende zich opmaken voor een goede avond. En ondanks alle problemen die een (jeugd)club in ons kantorencomplex met zich meebrengt, liep alles goed af. Allereerst was het zaak het team op te zetten. Teamleider? Check. Martin? Check. De rest? … duurde wat langer. Bas gaf wel aan mee te willen spelen, maar ik weet dat lange partijen niet zijn ding zijn. Dan de vierde speler: Rens afwezig, Jordi druk met wedstrijdleider spelen bij de jeugd, Metten werken.. Jesse dan maar? Ja dat ging wel. MAAR, Metten was uiteindelijk toch wel beschikbaar! 5 spelers, 4 borden: Jesse stond deze keer graag zijn plaats af en dat zal deze teamleider niet vergeten voor de volgende keer Jesse!

Dus, team compleet. Voorkeuren wit en zwart? Uiteraard. Omdat ik dacht dat de tegenstander wel met een tactische opstelling zou komen, deed ik daar gezellig aan mee. Martin met zwart op 1 om de tegenstander te verrassen, Lars op 2, Metten op 3 en Bas op 4. Een goede test voor Martin en Metten en Bas die hopelijk snel klaar zou zijn (het liefst met een positieve afsluiting!). Dan de locatie: we verwelkomden de gasten uit Roosendaal en waar ik het team RSG D van vorig seizoen had verwacht, kwam het oude team RSG E opdagen. Niet getreurd, revanche kan ook genomen worden door deze kanonnen en ze waren gebrand op een goede afloop! Tussen alle jeugdleden op zoek naar twee lokalen, verdeeld i.v.m. weinige ruimte, en klaar om te beginnen! Maar, ik zag tijdens het begin van de partij Bas met zijn tegenstander zoeken naar een nieuwe ruimte: Metten zijn tegenstander speelt met een aangepast bord en heeft daar de ruimte voor nodig. Oke, dat was onhandig en jammerlijk want als ik dit wist had ik wel een andere locatie gezocht voor de groep. Maar alle dichtstbijzijnde lokalen waren alweer bezet door jeugd, waardoor Bas genoodzaakt was ver weg te zitten van de rest van het team. Punt van aandacht voor deze teamleider voor de volgende thuiswedstrijd!

Dan de wedstrijden. Ondergetekende op bord 2 kreeg een nieuwe tegenstander, waarbij het voor Jan een vuurdoop was in de externe competitie! Dat was schrikken.. hoewel de opening rustig was, koos Jan er voor iets te snel met zijn dame aan de wandel te gaan. Dit wordt dan gelijk een mooi aanvalsdoel om stukken à tempo in het spel te brengen. Hier gaf de ervaring van ondergetekende de doorslag en kon redelijk snel een stuk slaan, wat niet teruggeslagen mocht worden op straffe van mat. Helaas zag Jan dat niet.. 1-0 en de rest nog in volle gang. Hierdoor kreeg ik alle gelegenheid rustig te gaan kijken bij de andere wedstrijden.

Martin op 1 zette zijn partij tegen Rob Verbeek rustig op. Geen gekke dingen doen, stukken ontwikkelen en wachten op een fout van de tegenstander. Hier zat wel een remise in, misschien nog wel meer..

Metten op 3 had het lastiger, zeker omdat zijn tegenstander schuin tegenover hem zat. Hij stond een beetje in de verdrukking en liet zich helaas een paard ontfutselen in een mooie combinatie. Helaas, maar de pion op de 6e rij was wel verdwenen. Tegenhouden is het devies!

Bas op 4 had een rustige stelling, met veel geruilde stukken en pionnen die vastgezet werden. Typisch Bas, snel het eindspel halen, pion ophalen en doorbreken. Helaas lukte dit niet en werd de balans nooit verstoord: remise leek hier logische uitslag en dat werd het dan ook.

Even later ging ik kijken bij Metten en was enigszins verbaasd dat dit ook remise werd! Schijnbaar had hij 2 pionnen tegen dat paard kunnen pakken en was blij met die remise. Dat was de teamleider ook, maar graag volgende keer even de stelling laten bekijken! Tussenstand: 2-1.

Dus aan Martin om de winst binnen te halen. En dat lukte ook! In het middenspel won Martin een paard, wat tegenstander Rob niet meer te boven kwam. En dus de felicitaties aan het team voor deze 3-1 overwinning! Op naar de volgende wedstrijd, dinsdag 18 oktober tegen De Toren A in het verre Leende!

 

Lars

Rode Lopers A 1468 RSG D 1020 3 1 vr 30 sep
1. Martin Paans 1234 Rob Verbeek 827 1 0
2. Lars van Wageningen 1755 Jan de Hertog 1 0
3. Metten de Lange Pierre Bol 1035 ½ ½
4. Bas Buytenhek 1415 Bart van Oosterhout 1198 ½ ½