Afgelopen dinsdag was het alweer tijd voor een avondcompetitiewedstrijd. Deze keer speelden we in het verre Leende, waar er in een zeer huiselijke zorgboerderij buiten het dorp werd gespeeld. Eigen koelkast, betalen bij vertrek en er maar op vertrouwen dat alles goed zit. Het lijken de Rode Lopers wel..

Helaas moest Martin deze keer afzeggen maar met Jordi hadden we een meer dan waardige vervanger gevonden. Hierdoor bestond het team (van bord 1 tot bord 4) uit ondergetekende, Harry, Rens en Jordi. Behalve op bord 1 zouden de ratingverschillen vrij klein zijn en misschien zat er wel een stunt in. Ik rekende op mijn bord op maximaal remise, waarschijnlijk een verlies, maar misschien konden Harry en Jordi wel winnen en Rens remise keepen. Enfin, leuk voor later, maar zo liep het dus niet..

Allereerst Harry op 2. Die opende met zwart zeer rustig en een soort Siciliaans was op het bord te vinden. Echter had hij wel veel last van een witte pion die zich op d6 had genesteld en wat penningen. Ook de pionnen op de koningsvleugel waren kwetsbaar, waardoor kort rokeren geen goed idee zou zijn.

Rens op 3 speelde een Scandinavische variant. Ben er zelf geen fan van, de Dame wordt zo alleen maar een aanvalsdoel met tempoverlies. Hier gingen de stukken wel erg snel van het bord af. Hij dacht een pion te winnen, verloor er echter een en moest het eindspel in met ieder een stuk en 6 tegen 7 pionnen. Die vrijwel allemaal nog op de eerste rijen stonden..

Jordi op 4 kreeg een Afruilvariant van het Frans op het bord en hier was weinig aan de hand. Ja wat aanvallen en leuke valletjes, maar alles werd vakkundig door de tegenstander doorzien. Kijkend naar mijn eigen stelling in de opening (niet florisant, stukken die slecht samenwerken, in de weg staan en een onveilige koning) werd ik er zelf wat moedeloos van.

Maar toen was Rens alweer klaar! Beide spelers hadden weinig trek in een lang eindspel, met geschuif van de koningen en enerzijds een paard anderzijds een loper en de vrede werd getekend. 0.5-0.5

Op bord 1 ging het steeds minder. Na misgrijpen met Db3 (waar Dd2 nodig zou zijn om het te keepen) ging het snel. De paarden van de tegenstander kwamen gevaarlijk dichtbij, ik verloor een pion en de vele dreigingen tegen de koning (die ondertussen al gerokeerd was) bleken te veel. Om mat te voorkomen moest er een kwaliteit geofferd worden, waarna ik toch maar de koning omlegde. Helaas, het mag niet zo zijn. 0.5-1.5

Ondertussen stond Harry ook slecht want naast een witte pion op d6 was er nu ook één op a6 te vinden! Dit neutraliseerde het spel van Harry’s toren, waarbij hij ook nog een kwaliteit achter stond. Dit werd te veel. 0.5-2.5

Dan Jordi nog. Die had helaas een tegenstander die de enige juiste zet speelde bij een truc in het middenspel, verloor een stuk maar kon dat uiteindelijk afwikkelen naar een kwaliteit achterstand. Echter had hij nog 2 pionnen meegepakt richting het eindspel en zo kwamen we uit bij 6 pionnen + loper tegen 4 pionnen + toren. Toren kwam in de partij niet binnen, de koning kwam niet dichterbij en hier werd het dus ook remise. In de analyse naderhand bleek er wel wat mogelijk, maar dit ging ten koste van wat pionnen om de stelling open te breken. Erg lastig te zien en dat risico werd dus ook niet genomen.

Eindstand 1-3, we zijn weer terug op aarde na de winst van vorige keer. Onderweg naar huis zaten Lars en Rens al te bespreken hoe we volgende keer DSC B weer op bezoek krijgen en hoe we die wedstrijd wél tot een goed einde kunnen brengen. Heren, bedankt!

 
 
 
 
3
1
 
1.
Looijmans,K.N.H.(Karel)
2010
Wageningen van,L.(Lars)
1755
1
0
2.
Weert van,F.J.M.T.(Frans)
1567
Szöke,H.F.P.(Harry)
1619
1
0
3.
Amstel van,W.D.(Wim)
1573
Melsen,L.M.G.(Rens)
1338
½
½
4.
Wijnen,H.(Henk)
1369
Zanden van,J.(Jordi)
1578
½
½

 

 

 

Een antwoord op Avondcompetitie ronde 2: de overwinning was ver weg..

  • Rens en Lars, fijn dat jullie kansen zien in de volgende ronde!