Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers de vijfde ronde in de avondcompetitie, thuis bij de club. Ondergetekende had (voor de verandering) vrij snel een team compleet en begon met goede moed aan de wedstrijd tegen De Drie Torens C. Ik zou op bord 1 plaats nemen om eventueel een zeer sterke invaller op te vangen. Op bord twee ging Rens zitten en had plannen de tegenstander te verrassen. Bart Steenks was ons nieuwe teamlid en zou proberen de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Martin zou op vier ook punten willen pakken. Tegenstanders waren allemaal van vrijwel gelijke sterkte, waarbij wij alleen op bord 1 een ELO-overwicht hadden. Het bleek wel weer dat dit niets hoefde te betekenen..

 

Hoewel ik op bord 1 rustig begon tegen een oude bekende van een vorige avondcompetitiewedstrijd, was mijn stelling een stuk minder interessant dan naast mij op bord 2. Beide keken we wat Rens aan het doen was.. Hij offerde op zet 3 al zijn paard op e5! De tegenstander nam dit zonder problemen aan en moest flink gaan nadenken toen Rens’ dame op zet 4 al de koningsstelling binnen kwam. Wát een verrassing! De koning werd al snel naar voren gejaagd en Rens had 3 pionnen gewonnen voor het paard. Echter, een verkeerde pionzet (d4 i.p.v. f4) zorgde ervoor dat zijn dame ingesloten werd! Rens moest hierdoor nog een stuk weggeven en dan wordt de stelling wel erg lastig, zelfs met onderontwikkelde stukken van de tegenstander en een koning op g6. Rens probeerde het nog wel, vol op de aanval, maar de stukken van de tegenstander kwamen tot leven en Rens moest uiteindelijk opgeven. Hier werd nog lang geanalyseerd!

 

Bart op bord 3 kwam niet goed uit de opening en dit ging ten koste van een stuk tegen twee pionnen. Helaas werd dit al snel een pion, daarna geen pion en na veel afruilen van de tegenstander is het eindspel niet meer te redden. 0-2.

Martin op bord vier kreeg ik weinig van mee, alleen dat hij zijn stelling heel rustig opzette. Via een combinatie won hij eerst een kwaliteit en na mistasten van de tegenstander werd dit via een tussenzet zelfs een volledige toren! Dit zou toch niet meer weg te geven zijn? Nou, de stelling van Martin vertoonde nogal wat gaten en de dame van de tegenstander ging via enkele schaakjes ervandoor met drie pionnen. Martin moest blijven verdedigen en uiteindelijk leek het lek boven, maar toen bleef die dame maar schaak zetten! Na veel gewandel van de koning werd hier tot remise besloten, daar er geen ontkomen aan was. 0,5-2,5.

Dan bord 1. Hoewel ik een ratingoverschot had, was dit op het bord niet te zien. Mijn stukken stonden slecht, kwamen niet in het spel voor en vooral de lopers van de tegenstander heersten op het bord. Een gevaarlijke koningsaanval werd nog maar net afgewend en net toen er via eeuwig schaak door de tegenstander remise kon worden afgedwongen, ging hij denken. En nog langer denken, terwijl de minuten wegtikten. Uiteindelijk koos hij ervoor toch voor de winst te gaan, maar dit moest dan wel gebeuren binnen vier minuten met nog 15 zetten te gaan! Dat werd een alles of niets aanval met stukken die mijn koning aanvielen, de stelling openbraken en toen de rook opgetrokken was.. had ik twee stukken voorsprong, een waardeloze koningsstelling en de tegenstander nog een kleine twee minuten voor de laatste zetten. Ik moest flink verdedigen en via wat tussenzetten (die ik in mijn ruime tijd nog kon verzinnen) ging de tegenstander in de fout. Erg jammer, hij had het zeker verdiend om te winnen. Dit was er dus eentje voor de eer: 1,5-2,5.

 
1284
 
1447
 
1.
Wageningen van,L.(Lars)
1755
Hohner,A.C.(Andries)
1493
1
0
2.
Melsen,L.M.G.(Rens)
1338
Rage,U.(Umar)
1415
0
1
3.
Steenks,B.(Bart)
811
Havermans,A.J.G.M.(Ad)
1476
0
1
4.
Paans,M.(Martin)
1234
Velden van der,W.C.M.J.(Wim)
1404
½
½

 

En daarmee werd dus de eindstand bekend. Volgende keer spelen we uit tegen Oisterwijk, hopelijk kunnen we dan voor revanche gaan!

Lars van Wageningen

teamleider Rode Lopers A