Op 24 maart 2018 verzorgt Rode Lopers de dag-organisatie van de voorrondes van het Grote NBSB Bassischolen Jeugdschaaktoernooi van het district Breda. Geef zo veel mogelijk teams op voor zaterdag 24 maart 2018, naar schatting een kleine 5250 basisschoolkinderen hebben de afgelopen 42 jaar meegedaan. De afgelopen jaren is ons veelvuldig gevraagd of ook de jongere basisschool leerlingen aan dit toernooi mee mochten doen. Het antwoord is ja! mits de school zorgt voor voldoende begeleiders, zijn in principe alle basisschool leerlingen, dus niet alleen uit groep 7 en 8 van harte welkom om mee te schaken! Het 43ste BASISSCHOLEN JEUGDSCHAAKTOERNOOI, in Oosterhout,
 Morgenster 1
het centrum van het schaakdistrict Breda, nodigt alle basisscholen uit: van Sleeuwijk/Werkendam tot aan Rijsbergen/Zundert en Alphen/Chaam, met inbegrip van Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Wagenberg, Made, Drimmelen, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Raamsdonk, Hank, Nieuwendijk, Dussen, Babyloniënbroek, Woudrichem, Rijswijk, Andel, Waardhuizen, Almkerk, ’s Gravenmoer, Dongen, Gilze, Rijen, Bavel, Ginneken, Breda, Prinsenbeek, Teteringen en Oosterhout. Schaken is cool, Schaken is hip. Schaken is fun! Het Noorse superschaaktalent Magnus Carlsen werd onlangs op 22 jarige leeftijd wereldkampioen schaken. Hij drong reeds op jonge leeftijd door tot de wereldtop en wordt beschouwd als één van de sterkste schakers ooit. Hij werd al op zijn dertiende grootmeester. Op 1 januari 2010 werd Carlsen de jongste schaker die ooit de FIDE-wereld-ratingranglijst aanvoerde. En in januari 2013 bereikte Carlsen een rating van 2861 en verbrak daarmee het record van de legendarische Garri Kasparov. Op 21 april 2014 bereikte Magnus de hoogste elo rating ooit met 2889,2 elo punten. In de destijds gehouden tweekamp om het wereldkampioenschap tegen de regerend wereldkampioen Viswanathan Anand versloeg hij hem met 6½-3½, waardoor hij de op één na jongste wereldkampioen ooit werd. Magnus Carlsen is een idool voor uw basisschoolkinderen. Hierdoor zijn duizenden kinderen geïnteresseerd geraakt in het schaken. Thuis, op school en bij een schaakclub. Schaken is een relatief goedkope sport, die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden.

Update 21 januari 2018. De Nederlandse Grootmeester Anish Giri staat na de 8e ronde van het Tata Steel Hoogovenstoernooi, gedeeld 1ste met 5½ uit 8 en is op dit moment 11e op de wereldranglijst. Naast de vele fysieke sporten als: voetbal, handbal, hockey, tennis en zo, bestaan er ook denksporten. Denksporten die ook nog een grote educatieve waarde hebben, ook op school. Schaken is een dergelijk denksport. Door hun vorm en beweging over het schaakbord raken kinderen gefascineerd over het schaakspel. Hou je van spelletjes, dan hou je waarschijnlijk ook van schaken! Met schaken, leer je: omgaan met leeftijdgenoten, omgaan met verlies, dat dit verlies door jezelf veroorzaakt wordt, omdat je een fout maakte, en analytisch te denken, patronen herkennen, je te concentreren, samen te werken met de diverse schaakstukken, combineren met stukken met verschillende loop en waarde, vooruit te denken, creatiever te denken, aanvallen en tegelijkertijd ook verdedigen, je ruimtelijk inzicht te verbeteren, onder (tijds-) druk te presteren, om te gaan met het competitie element en vriendjes te maken. Uit bovenstaande kun je alleen maar concluderen, dat school-schaken bijdraagt aan belangrijke leerdoelen. Vrijwilligers om de schaaklessen te geven en te organiseren en de leerlingen naar toernooien te begeleiden, vind je onder al het schoolpersoneel, de directeur, de meester, de juf, de conciërge, e.d. maar ook onder de ouders, opa’s, oma’s en zo van de leerlingen, of onder de leerlingen uit de hoogste groepen, die al redelijk kunnen schaken. Eigenlijk is er bijna geen reden, om niet aan school schaken te doen!

De Noord Brabantse Schaak Bond (de NBSB) nodigt uw basisschool dan ook van harte uit om mee te doen met het 43ste NBSB basisscholen jeugdschaaktoernooi op zaterdag 24 maart 2018 in het Sint-Oelbert gymnasium te Oosterhout. Ook dit jaar zal er voor het gehele district Breda weer op één locatie worden gespeeld. Uw school mag met meerdere teams van 4 spelers deelnemen en indien gewenst kunt u reservespelers mee laten rouleren op het 4e bord. En niet alleen groep 6, 7 en 8, maar alle leerlingen van uw basisschool zijn welkom. U dient zelf zorg te dragen voor voldoende begeleiding van de teams op deze prachtige schaakdag. Komt u net een speler tekort, aarzel dan niet om tóch in te schrijven. De praktijk heeft ons geleerd dat er altijd wel een beroep kan worden gedaan op een reservespeler van één van de andere deelnemende scholen. Drie of vier van de hoogst eindigende teams hebben recht op deelname aan de Brabantse Schoolschaakkampioenschappen, die daags erop (!) op zondag 25 maart 2018, eveneens in het SintOelbertgymnasium worden gespeeld. Adresgegevens – aanvangstijden – kosten: Locatie : Sint-Oelbertgymnasium, Warandelaan 3, 4904PA Oosterhout (ingang via het Paterserf, achter voormalig zwembad ‘De Blikken’) – Wanneer : zaterdag 24 maart 2018, aanvang : 10.00 uur. Aanwezig : 09.30 uur. Prijsuitreiking : 17.15 uur. Kosten : € 22,- per team (te voldoen op de dag zelf). Op deze prachtige schaak-dag zijn er tegen eerlijke prijzen koffie, thee, limonade, snoep en broodjes te krijgen. De organisatie is in handen van het district NBSB Breda. De Oosterhoutse schaakvereniging Rode Lopers verzorgt de dag-organisatie, met medewerking van vrijwilligers van diverse andere schaakverenigingen uit het district Breda. Je kunt je aanmelden via jldbreda@gmail.com of via Postbus 4165, 4900 CD Oosterhout.