Afgelopen maandag speelden de Rode Lopers weer de eerste wedstrijd van het seizoen in de avondcompetitie. Afgelopen jaar begonnen we met kampioensaspiraties, die na een wedstrijd al in de koelkast konden. Die aspiraties zijn er ook niet meer uit gekomen gedurende het jaar. Daar willen we graag verandering in brengen. Met nieuwe aanwas van talent en een vast, hecht team gaan we proberen mee te doen om de hoogste plaatsen in de poule. Een teamleider mag dromen toch?

Dus, op naar Roosendaal voor een nieuwe confrontatie met RSG C. Afgelopen jaar denderden we over dit team heen met 3.5-0.5 en met drie van de vier spelers van dat team hoopten we op een herhaling van die avond. De locatie was verbeterd, aangezien we deze keer terecht konden in de achterzaal van Café de Veestallen. Een verbetering, hoewel een stuk kouder dan verwacht. Met ondergetekende op bord 1, nieuw lid en schaakvader Guy op bord 2, Rens op bord 3 en een (vermoeide) Jordi op bord 4 waren we klaar voor de wedstrijd. Laat de tegenstander maar komen!

Het was een weerzin van oude bekenden; drie van de vier spelers van de wedstrijd van vorig jaar kwamen we weer tegen aan de overkant van het bord, zij het in een iets andere volgorde. Rens had als enige dezelfde tegenstander als vorig seizoen en lijkt zich te ontpoppen tot angstgegner. Hij zette zijn partij goed maar zeer agressief op. Met veel penningen, mogelijke afruilcombinaties en matdreigingen greep hij de tegenstander naar de keel en liet niet snel los. Na een mooi kwaliteitsoffer zette hij mat met loper, met hulp van dame en paard. Een schitterende combinatie! Dat is al 1-0.

Als tweede voegde Guy zich bij Rens. Hij zat op bord 2 en voor een eerste partij (in zeer, zeer lange tijd) leek de partij op een remise af te stevenen. Volgens Guy speelde de tegenstander daar ook op. Maar Guy liet dat niet zomaar gebeuren en na afruilen bleken zijn dame, paard en toren veel beter samen te werken dan dezelfde stukken van de tegenstander. Guy ging voor pionwinst, maar pardoes werd dat een paard waarna de tegenstander op gaf. 2-0, dat gaat de goede kant op!

Ikzelf was op bord 1 aan het zwoegen en de partij manouvreerde tergend langzaam richting het middenspel. Na 20 zetten werd de balans opgemaakt door de tegenstander: stond lichtelijk actiever, de stelling was potdicht, maar had nog maar 11 minuten op de klok. Het zekere voor het onzekere nemend, bood hij remise aan. Ik keek even bij Jordi, zag daar weinig problemen, en koos er voor namens het team remise aan te nemen. De matchpunten gingen in ieder geval weer mee naar Oosterhout!

Dan Jordi op bord 4. Hoewel hij graag i.v.m. de eerder genoemde vermoeidheid op een laag bord wilde zitten, was hij als laatste bezig aan de partij. Op het eerste gezicht was het een remise stelling met ieder een toren, loper en een handvol pionnen, maar Jordi geeft zich niet zo maar gewonnen. Het werd een zaak van goede tegen slechte loper en met een pion voorsprong ging hij het eindspel in. De pion van de tegenstander op de zesde rij boezemde de omstanders angst in, maar niet bij Jordi. die ging rustig pionnen rapen en wachten op een miszet van de tegenstander. Die kwam er ook: met een tussenschaakje kreeg hij de overgebleven pion te pakken en met drie pionnen tegen nul, gaf de tegenstander op. Een 3.5-0.5 overwinning, een herhaling van vorig jaar! Een betere start dan vorig seizoen, meer kan de teamleider zich niet wensen. Op naar de volgende wedstrijd, thuis tegen DSC C. De messen worden al geslepen na het debacle van vorig seizoen (meer informatie hierover in te winnen bij ondergetekende).

 

Groeten,

Lars

Teamleider Rode Lopers A

Een antwoord op Nieuwe ronde nieuwe kansen: de avondcompetitie is weer begonnen!