Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers A de tweede avondcompetitiewedstrijd van het seizoen. Ditmaal mochten we DSC C ontvangen. Teamleider Lars ging op zoek naar spelers en had zelfs keuze uit meerdere opties, waardoor we Rens als reserve achter de hand konden houden. Niek, een van onze talentvolle oudere jeugdspelers, maakte zijn debuut op dit podium en mocht in een lange partij (1.30u + 15 minuten) zijn huid duur verkopen. Daarnaast hadden we Marijn, een andere jeugdspeler die vorig jaar al enkele malen meedeed, ondergetekende en Guy, die na zijn winstpartij in de vorige ronde deze maal plaats mocht nemen op bord 1. DSC C kwam ook met een gewijzigd team t.o.v. de vorige ronde, waardoor het vantevoren lastig in te schatten was wat de uitslag zou zijn. Hoewel we op een bord een ratingoverwicht hadden, blijkt wel dat dit niets hoeft te zeggen..

Ik had wat tijd om langs de borden te gaan, dus hierbij een kort verslag. Op bord 4 speelde Niek tegen Herman en kwam goed uit de opening. Hij kreeg een dubbele aanval op paard en toren tegen zich, maar kon hier wel wat pionnen voor terug pakken. Er bleek weinig aan de hand, tot hij een ‘giftige’ pion pakte met zijn verdedigende toren. Hierdoor kwam zijn eerste rij open te liggen en Herman maakte hier goed gebruik van om een koningsaanval op te zetten. 0-1.

Guy had op bord 1 ondertussen alles vastgezet en ging rustig op zoek naar verbeteringen van zijn stellingen. Marijn op bord 3 stond redelijk gelijk, maar zijn tegenstander had wel de h-lijn onder controle en dit zou problemen kunnen geven. Bij de stelling van ondergetekende ging het snel van kwaad tot erger maar beide spelers misten de juiste voortzetting (zoals naderhand bleek tijdens de analyse). De aanval van de tegenstander werd overgenomen door dreigingen op de koning maar het grootste probleem van hem bleek de klok: na 25 zetten stond er nog vier minuten op de klok en na enkele haastige, onnauwkeurige, zetten kon ik terugslaan met een ondekbaar mat. 1-1, alles was nog mogelijk!

Dan terug naar Marijn. Opeens stond hij gewonnen! Wat is er gebeurd? De tegenstander verkeek zich op de tijdsduur en keek steeds meer naar zijn teruglopende tijd i.p.v. zijn stelling. Dat moet je niet doen tegen Marijn! Die speelde dit uiteindelijk soepel uit, hoewel de tegenstander pas op wilde geven toen er koning tegen koning+dame in de hoek stond. 2-1, we zijn er bijna!

Guy had een zeer interessante stelling: beiden nog de lopers en 7(!) pionnen, die vast stonden. Na ruil van de dames moest de tegenstander een loper geven voor een pion, en het leek dicht te zitten. Guy ging er goed voor zitten en vond de juiste voortzetting. Hij gaf een loper terug voor doorbraak van de pionnen en hoewel de tegenstander ook de mogelijkheid had door te lopen, speelde hij dit behendig uit. 3-1 eindstand, tot de volgende keer! Over 3 weken spelen we uit in Tilburg, op naar de volgende wedstrijd!

 

Een antwoord op Uitslagen tweede ronde avondcompetitie: nog ongeslagen!