Afgelopen donderdag werd alweer de vijfde ronde gespeeld van de avondcompetitie. Dit jaar speelt het team Rode Lopers A mee om de bovenste plaatsen en vooraf werd al hardop gedroomd over het (eerste?) kampioenschap van de Rode Lopers. Een onverwacht verlies van een directe concurrent bood kansen om niet alleen uit te lopen in matchpunten, maar ook in de o zo belangrijke bordpunten! Daarvoor moest er eerst afgereisd worden naar Zundert, waar enkele teams van de Raadsheer ons welkom heetten op de nieuwe speellocatie. Veel meer ruimte in vergelijking met de Roskam, een prima plek (maar wel wat warm, zo naast de verwarmingen) voor een spannende pot. Met vaste gasten Guy, Marijn en Rens ontstonden er zeer interessante partijen! Een korte blik langs de borden:

Op bord 1 mocht Guy het opnemen tegen de teamleider en sterkste speler van de Raadsheer B. Het was een typische pot van Guy en ik kreeg flashbacks naar eerdere partijen: incrementele verbeteringen van de stelling, openbreken en gáán! Ikzelf dacht er het mijne van, maar Guy had verder gerekend dan ondergetekende…en de tegenstander. De dame werd in het eindspel gevangen en Guy mocht de felicitaties in ontvangst nemen. In het eerste seizoen een score van 4.5 uit 5 partijen, wat een entree!

Op bord 2 speelde ondergetekende een scherpe partij, waarbij een tempo werd gewonnen in de opening en deze niet meer weg werd gegeven. De tegenstander werd vastgezet en het gebrek aan samenwerking tussen de stukken, zorgde voor verlies van een paard en zeer snel daarna opgave.

Op bord 3 speelde Marijn een interessante partij. Veel stukken leken nog in de beginstelling te staan, maar bleken uiteindelijk gewoon goed gericht op de koning. Na doorbraak van pionnen op de koningsvleugel en een toren die binnen kwam, ondersteund door verschillende stukken, was het snel gedaan. Zeer mooi opgezet.

Tussenstand was 3-0, de matchpunten waren weer binnen. Bij Rens op bord 4 leek het op remise af te stevenen, zolang hij de vrije a-pion tegen kon houden. Maar Rens speelt niet voor remise en gebruikte in het eindspel twee verre vrijpionnen om de koning naar achteren te drukken. Hij had op een gegeven moment snel mat kunnen maken, maar koos voor een andere opzet. Hij rekende goed uit dat zijn pion eerder aan de overkant zou zijn dan de pion van de tegenstander en hier werd het verzet gestaakt. Onze eerste 4-0 overwinning, nog 2 ronden te gaan! Bedankt allen!

 

Lars