Afgelopen dinsdag toog het avondteam Rode Lopers A naar het gemoedelijke Breda, alweer de plaatselijke Baronie D opzij gezet diende te worden in de queeste naar de allereerste titel. Met invaller Bas in de gelederen, Marijn gaf de voorkeur aan studie voor school, werden we goed ontvangen en namen we plaats. Terwijl de eerste zetten gespeeld werden, was de rest van het Bredase gezelschap nog bezig elkaar te begroeten, stukken klaar te zetten en zoeken naar de tegenstander. Dat dit niet in stilte gebeurde is logisch, maar verstoorde wel de concentratie bij de start. Een rondje langs de velden:

Rens op 4 wilde graag zijn ongeslagen status behouden (4 uit 4!) en wikkelde snel af naar een eindspel. Met ieder een paard en enkele pionnen kwam er vanuit het niets een remiseaanbod. Rens voelde zich niet volledig fit en vroeg mij wat te doen. Ik gaf aan dat hij zelf mocht beslissen, het ten koste zou gaan van zijn 100% score, en dit leidde tot de enige puntendeling van de avond. Ondertussen was Bas bezig enkele pionnen van de tegenstander te verschalken, Guy had weer een typische stelling die potdicht leek en ik keek aan tegen een scherpe stelling waarbij de tegenstander flink onder druk kwam te staan. Het zag er goed uit. Ondertussen kwam Harry binnen voor de nodige morele steun, hoewel hij als bekend gezicht van de Baronie vooral bezig was handen te schudden van de (andere) Bredanaars.

Als tweede was ondergetekende klaar. Na 15 zetten gaf de tegenstander in een hopeloze stelling op. Hoe hopeloos? Koning in gevaar, stukken gericht op de aanvalsvelden en ik was onderweg naar een kwaliteit voorsprong. Toen de tegenstander een foute tussenzet deed, werd dit uiteindelijk een volle toren en gaf op. 1.5-0.5, nog een punt te gaan!

Tijd voor bier en tijdens de eerste slok kwam Bas breed glimlachend onze kant op. Hij had een goede reden: de pionnen voorsprong werd uitgebreid met een kwaliteit en toen de stukken van het bord waren, bleven er enkele vrijpionnen over en zetdwang voor de tegenstander. Deze liep eerst nog uitgebreid langs de andere borden, liet Bas flink wachten, maar gaf zich over. Dat betekende maar één ding: winst vanavond en een eerste avondtitel voor de Rode Lopers! Tijd voor bier nummer 2..

Als allerlaatst was Guy nog in een heftige strijd verwikkeld tegen Karoly Kapitany, bekend gezicht van o.a. het schoolschaken én grootvader van onze kersverse jeugdleden Floris en Hugo. Dat ze het schaaktalent niet van een vreemde hebben, mag zeker gezegd worden want Guy kwam maar niet door de stelling heen. Integendeel, in een eindspel van loper tegen paard bleek het paard van Karoly veel sterker dan de loper en Guy moest helaas, voor de eerste keer dit seizoen, de tegenstander feliciteren met de overwinning. Maar geen boze gezichten hier, want het is feest bij de Rode Lopers en dat zal binnenkort op de clubavond vast nog een vervolg krijgen!