Afgelopen zaterdag speelde een D team van de Rode Lopers mee in de landelijke topcompetitie, de Meesterklasse. Vanwege het behaalde Brabantse Kampioenschap afgelopen seizoen mochten de Rode Lopers voor het eerst een team afvaardigen naar deze sterke competitie. De Nederlandse top speelt mee en het is een belangrijke kans om onze spelers mee te laten spelen tegen deze sterke tegenstanders. Er wordt op drie verschillende dagen gespeeld in Rotterdam; intensief maar leerzaam! Hierbij een overzicht van de eerste dag.

Vanwege veranderingen in de teamsamenstellingen moest er wat geschoven en gepuzzeld worden om een team samen te stellen. Van het kampioensteam speelden alleen Elof en Bas mee, met daarnaast vast nieuw teamlid Cas en invaller Jens. Vooral Jens heeft minder toernooiervaring, maar had zichzelf voorgenomen zich niet te laten overbluffen door de tegenstanders! De eerste ronde gelijk een zware kluif: het Eindhovense team ESV 3, die extra mee mocht doen als Nederlands kampioen in de E categorie! In dit team speelden enkele Nederlandse kampioenen en ondanks hun jonge leeftijd, kunnen ze dus best een potje schaken! De speelsterkte lag voor zowel Bas, Cas als Elof te hoog, maar er had zeker meer ingezeten voor de drie jongens. Zowel Cas als Elof speelden een zeer sterke partij en hadden kansen op meer, maar in het eindspel bleek de handigheid van de tegenstanders de doorslag te geven. Echter zorgde Jens voor een verrassing door zijn eerste punt te scoren, waardoor we met 1-3 verloren. Geen probleem, volgende ronde meer kansen!

In de tweede ronde weer een sterke tegenstander, op papier althans. Messemaker 1 had op alle borden een ratingoverwicht (een aanduiding van de speelsterkte), maar wij lieten blijken dat dat niets hoeft te betekenen! Jens had moeite zijn goede start een vervolg te geven, gaf een hele ‘dierentuin’ weg (volgens de trainer) en verloor helaas. Bas daarentegen won een toren tegen drie pionnen, die ook nog eens mooi op een rijtje stonden. Laat dat maar aan Bas over om dat af te ronden! 1-1. Cas stond echter ook alweer een stuk achter en had weer de kansen kunnen pakken, maar zag ze helaas niet altijd. Vaak botte pech, ondanks goed spel. Dan maar door naar Elof om er een gelijkspel uit te halen. Een mooie koningsaanval en een pionoffer zorgde voor het volle punt. 2-2, we doen weer mee!

In de derde ronde speelde het team tegen Minerva 1, die tot dan toe nog niets hadden gewonnen. Echter hadden ze ook hier wéér een duidelijk ratingoverwicht op alle borden dus alle hens aan denk! Tijdens de partij hadden zowel Cas als Bas het zwaar tegen hun vrouwelijke tegenstanders. Cas moest helaas al snel opgeven, maar ondertussen won Jens gewoon weer zijn tweede partij van de dag! Ruim de tijd nemen en focussen op de partij zijn toch wel zijn tips aan alle anderen, aangezien je met minder tijd veel vaker naar de klok kijkt. Dat leidt alleen maar af..

Nadien verloor Bas helaas zijn partij en stond Elof ruim gewonnen. De tegenstander van Elof leek er weinig zin meer in te hebben, waardoor ook deze wedstrijd in 2-2 eindigde. Hierdoor zijn Elof en Jens topscorers van het team met 2 uit 3 partijen, won Bas zijn eerste partij en moet Cas nog helaas een paar weken wachten tot hij kan gaan beginnen met winnen! De jongens hebben er erg veel plezier in gehad en bij deze ook bedankt voor de begeleiding aan de ouders!