Afgelopen dinsdag speelden de Rode Lopers voor het eerst in de eerste klasse. Na het mooie kampioenschap van afgelopen seizoen wilden we deze lijn graag doortrekken naar dit jaar, waarbij we in de eerste ronde speelden tegen mede promovendus Baronie B. Hoewel het vooraf 50-50 zou zijn, bleek de einduitslag een heel ander beeld te tonen.

 

Guy trof op bord 1 een sterke invaller, maar verweerde zich goed. Sterker nog, hij kwam goed uit de opening en was bezig een koningsaanval op te zetten. De tegenstander probeerde dit te pareren door het afruilen van zijn twee torens tegen de dame van Guy, maar dit maakte het er niet veel beter op. Enkele kleine slordigheden in de aanval kostte hem een pion, die de hele stelling bij elkaar hield. Op deze manier konden de stukken van de tegenstander makkelijker bewegen en was het voordeel voor Guy verdwenen. Even later gaf hij op. 0-1

Op bord twee speelde ondergetekende een zwakke partij. Ik offerde een pion in de opening, hoopte op compensatie, maar de tegenstander speelde dit degelijk en rustig uit. Ik werd op een gegeven moment gedwongen te verdedigen, gaf nog een pion weg in de afwikkeling en zag het hopeloze er van in. 0-2

Op bord 4 speelde Rens een vrij goede partij, met veel mogelijke trucs die we van hem gewend zijn. Na afruil van een kwaliteit verslechterde zijn stelling, maar de tegenstander had ondertussen ook nog veel stukken die niet mee deden in het spel. Dit bood kansen en Rens probeerde te forceren. Dit leek te lukken, maar wat tussenschaakjes van de tegenstander maakte van alle hoop een einde. Hij ging nog wel door, maar dit was uiteraard tevergeefs. 0-3

Dan maar aan Marijn om de eer te redden. Na een sterke partij op bord 3 had hij de grootste winstkansen door het offeren van een kwaliteit, maar tegen half 12 werd de vrede getekend. 1/2 – 3 1/2. Een harde leerschool, op naar de volgende (thuis)wedstrijd!

 

Lars