Verslag afgelopen jeugdtoernooien

Afgelopen weken zijn enkele Rode Lopers weer actief geweest in toernooien in de buurt. Met een toernooi in Dongen, startte de jaarlijkse cyclus van de Baronie Cup weer! Dit is een serie van vijf toernooien, bij verschillende clubs in de regio, waarbij spelers tegen spelers van gelijke sterkte spelen. Een goede test dus of al het geleerde ook in de praktijk gebracht kan worden!
Emir speelde in de stap 1 groep en speelde daar zeer verdienstelijk. Na een goede start van 3.5 uit 5 partijen verloor hij helaas de laatste twee ronden, wat hem net naast het podium deed belanden. In de stap 2 groep deden drie Rode Lopers mee, die zeer aan elkaar gewaagd leken te zijn! Allen speelden goed mee in het veld en in de laatste ronde speelden Jens en Armin tegen elkaar voor een plek op het podium. Deze wedstrijd werd gewonnen door Jens, zodat hij op de derde plaats is geëindigd. Armin eindigde daardoor gedeelde vijfde. Intussen speelde Victor tegen de nummer een, en won deze verrassend waardoor hij zich op de vierde plaats tussen de andere twee clubgenoten nestelde. Een goede score zo! Op 12 december hopen we de reeks voort te zetten bij de Rode Lopers, hopelijk zien we dan veel meer spelers rondlopen!
Naast dit toernooi wordt er ook al gestreden voor plaatsing voor het Brabantse Kampioenschap. Dit toernooi wordt altijd in de kerstvakantie gehouden, op één of meerdere dagen, maar telt dit jaar een voorronde om de animo te vergroten. De sterkste spelers van Brabant in hun leeftijdscategorie, met van de Rode Lopers Elof in de C categorie (t/m 14 jaar), hoefden zich niet te plaatsen waardoor het voor andere spelers een leuke test zou zijn. Vanuit de club speelden Jens en Armin mee. Hoewel Armin zelfs nog mee mag spelen in de D categorie, wil hij toch graag meer spelen en is dit een goede test tegen (soms) oudere spelers. In een select groepje streden beide voor wat ze waard waren maar soms zijn de niveauverschillen nog erg groot. Met name Armin had het lastig maar kon wel enkele punten scoren, hoewel hij in onderstaande partij groot voordeel miste voordat het beruste in remise! Met zwart gaf hij schaak op e3, waarbij wit de dame tussenplaatste met d2?? Wat is hier winnend?

Jens toonde aan dat hij al meer ervaring had met dit soort wedstrijden tegen sterkere tegenstanders en speelde erg solide zijn partijen uit. Met een vijfde plaats kan hij voor nu tevreden zijn, maar hij werd in zijn laatste partij wel erg slordig. In onderstaande fragment heeft Jens (zwart) een prachtige aftrekaanval gecreëerd met de loper op c5. Daarnaast staat ook nog de witte dame aangevallen! Terwijl wit hier zijn loper tussenplaatst, is Jens misschien iets te happig en pakt de dame. Wat was hier misschien beter geweest?

Met deze uitslagen zijn zowel Jens als Armin geplaatst voor de Brabantse Kampioenschappen en kunnen ze zich bij Elof scharen, mocht hij mee willen doen. En daarnaast is Armin natuurlijk op zoek naar plaatsing in de D categorie! Dat wordt zo wel een heel drukke kerstvakantie..
Al met al een goede start van dit rare schaakjaar en hopelijk gaan we snel meer kinderen zien in de toernooien!

Met vriendelijke schaakgroet,

Lars


Antwoorden op bovenstaande vragen:

  1. Th1 is mat! De koning kan niet weg en de witte dame mag ook niet tussengeplaatst worden door de penning!
  2. Nadat Jens de dame sloeg, staan er wel erg veel zwarte stukken aangevallen. Beter is in deze stelling nog extra aan te vallen met Lxe3+. Een extra stuk en de zwarte dame blijft aangevallen. Als wit de dame opoffert voor de loper, slaat zwart terug met Pxe3 en dan staat ook nog de witte toren aangevallen! Mocht deze weggaan, kan zwart zijn witveldige loper in veiligheid brengen. Zo houdt Jens veel meer stukken over in de rest van de partij.

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

Speellocatie:

Activiteitencentrum Dommelbergen
Arkendonk 90
4907 XP Oosterhout

Hoofdingang aan de kant van het winkelcentrum

Postadres:
postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland