Avondcompetitie: de eerste overwinning van het seizoen

Afgelopen maandag togen vier opgewekte Rode Lopers naar Breda, om te zien of de eerste overwinning van het seizoen gehaald kon worden. In de eerste ronde werd er nog thuis met 2-2 gelijkgespeeld, maar met de Baronie D hadden we een zware tegenstander voor de boeg. Een ratingoverwicht op alle borden en veel meer ervaring in schaakjaren, hoe moet dat nou goed komen? De zaal zat goed vol, het is wel duidelijk dat de Baronie Breda aan het schaken heeft gekregen! Na een welkomstwoord van de gastheren, het aanzetten van een CO2 meter om de luchtkwaliteit in de gaten te houden en een hand om de klokken te starten, konden we beginnen.

Rens speelde op bord 3 weer een typische partij; vol naar voren, open gooien die handel en de tegenstander snel en effectief punten afhandig maken. De pionnen werden inderdaad afhandig gemaakt, maar Rens werd iets te gulzig en verloor een paard bij een dubbele aanval. Toen later de rookwolken op waren getrokken, bleken de stukken van de tegenstander een stuk actiever te staan en de een na de ander kwam de stelling van Rens binnenwandelen. Na een kwaliteitsverlies, die zelfs nog werd gepromoveerd tot een volle toren achterstand, kon Rens de stelling niet meer houden. Helaas al vrij snel op 0-1 achterstand.

Op bord 1 had ik mezelf geplaatst tegen de teamleider van de Baronie. Twee voorzitters tegen elkaar, dat betekent vaak wat aftasten en rustig beginnen. De opening werd rustig gespeeld, er kwamen wat stukken aan weerszijden binnenstappen maar alles leek nog te houden. Tot de tegenstander in een verwoede poging een koningsaanval te neutraliseren iets te ver ging; loper en toren werden geofferd voor activiteit en de dame van ondergetekende ging verwoed tekeer in de stelling. Er was niets meer over van de zwarte stelling en zo werd de stand gelijk. 1-1.

Dan door naar de langere partijen van de avond. Marijn, die onder tijdsdruk stond door de late trein naar Eindhoven, probeerde van alles om door de stelling heen te breken. Een remiseaanbod werd geweigerd maar in een stelling met ieder pionnen en een paard, bleek er weinig schot in te zitten. 1.5-1.5, en op tijd voor de trein. Toch? Nou dan hadden we maar niet zo lang moeten analyseren want om te zorgen dat deze trein gehaald werd, verlieten we snel de zaal en bereikten we net op tijd het station. Bedankt Marijn, terug naar de club om de partij van Jordi te zien eindigen! Maar zo ver kwam het niet; al in de auto kwam de melding dat hij gewonnen had! 2.5-1.5 eindstand dus!

Wat was er gebeurd? In een rustige opening kwam Jordi steeds beter te staan en manoeuvreerde zijn dame en paard richting de witte koning. Een kwaliteit werd dankbaar afgenomen en uiteindelijk bleek Jordi met twee torens (tegen drie stukken) de stelling van de tegenstander binnen te zijn gekomen. Mogelijk heeft de tijdsdruk, ondanks het increment dit seizoen, kunnen leiden tot foutjes? Het maakt allemaal niet uit; de winst was binnen! Bedankt allen!

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

Speellocatie:

Activiteitencentrum Dommelbergen
Arkendonk 90
4907 XP Oosterhout

Hoofdingang aan de kant van het winkelcentrum

Postadres:
postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland