Avondcompetitie ronde 2; door het oog van de naald

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers thuis de tweede ronde van de avondcompetitie. I.v.m. de herfstvakantie was er geen schaken gepland, dus ook geen jeugdlessen. Dit zorgde ervoor dat we iets eerder dan normaliter kunnen beginnen en de tegenstander om 20:00 al konden verwelkomen in een verder leeg gebouw. Niet de meest fijne setting voor een avondcompetitiewedstrijd, waar je veel liever veel andere schakers om je heen ziet spelen. Wel alle rust die nodig is om deze tegenstander te kunnen verslaan. Met drie nieuwe spelers in vergelijking met de 1e ronde, konden we van start. Een rondje langs de borden.

Op bord twee speelde Elof snel en voortvarend. Hij won vrij snel een stuk, waar ging het mis voor de tegenstander? De Raadsheer had zo te zien de opstelling omgegooid en wat borden verwisseld, waardoor Elof met een iets mindere tegenspeler te maken kreeg. Er werd lang doorgespeeld terwijl Elof de vijandelijke koning alle richtingen op kreeg; een stuk werd een toren, een eindspel werd bereikt met een dame meer maar de tegenstander gaf pas op toen zijn koning alleen stond. 1-0 na ruim anderhalf uur spelen. De andere borden stonden toen nog vrij in balans.

De volgende die klaar was, was Jos. Hij opende prima tegen uiteindelijk dus de veel sterkere speler die anders op bord 2 had gezeten. Maar Jos toonde zijn progressie van de afgelopen maanden en kon een tijdje de koning in het midden houden. Echter gingen er stukken van het bord, her en der werd een pion genomen door de tegenstander en zonder de aanvalskracht kon Jos dit niet tegenhouden. 1-1 tussenstand, waar zou dit toe leiden?

Op bord 1 had Marijn te maken met een stelling waar veel stukken geruild werden, pionnen vastgezet maar wel goede tegen slechte loper. Hijzelf had de goede loper, maar kon deze moeilijk in de stelling laten komen. Na lang wikken en wegen werd hier tot remise besloten. Alleen Niek nog om de punten binnen te halen.

Niek had ook te maken met een lastige stelling. Hij speelde rustig en leek wat onder druk te staan. Een stelling met ongelijke lopers, een pion voorsprong, maar waarbij Niek zijn loper vast stond achter zijn eigen pionnen. De tegenstander stoomde rustig op, er kwamen wat penningen in de stelling en na een misstap kon Niek razendsnel counteren. Het gepende stuk werd aangevallen en dit zou een pionwinst op kunnen leveren. Ware het niet dat de tegenstander misgreep door zijn toren te offeren, in de veronderstelling dat een aftrekschaak zou leiden tot torenwinst. Maar hij overzag een rustige zet met de koning, die juist zorgde voor een gedekte toren. De tegenstander moest gelijk opgeven, en zo kon Niek zijn tweede overwinning van het seizoen bijschrijven. Daarnaast ook onze tweede overwinning, nu met 2.5-1.5, op naar ronde 3!

De Rode Lopers ARatingDe Raadsheer BRating
Koot, M. (Marijn)1573Schraets, M. (Mark)1435½ – ½
Henckens, E. (Elof)1600Jacobs, G. (Glenn)9851 – 0
Verstraaten, N. (Niek)0Gommers, W. (William)12491 – 0
Jagtenberg, J. (Jos)1228Roos, P. (Pascal)14400 – 1
Gemiddelde Rating:1467Gemiddelde Rating:12772½-1½

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

Speellocatie:

Activiteitencentrum Dommelbergen
Arkendonk 90
4907 XP Oosterhout

Hoofdingang aan de kant van het winkelcentrum

Postadres:
postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland