Het seizoen zit er op; tot 23 augustus!

Met de ALV, de prijsuitreiking en de aansluitende BBQ achter de rug, is het schaakseizoen ten einde gekomen. Gefeliciteerd aan onze nieuwe clubkampioen en -oprichter Bas Buytenhek, die hiermee een mooie triomf heeft gehaald. Is het mogelijk zijn titel volgend jaar te verdedigen, met de vele opkomende tegenstand die o.a. vanuit de jeugd doorstroomt? We gaan het zien!

In de zomer zullen we tijd gaan maken om aanpassingen door te voeren op onze website, aanpassen van functionaliteiten en het invullen van de posities binnen het bestuur en voor de vrijdagavond. We gaan er weer een mooi schaakseizoen van maken.

Op 23 augustus zal er een inloopavond zijn en speelt de jeugd de eerste rapidcompetitieavond van het seizoen. Voor meer informatie verwijs ik jullie door naar de agenda die gepubliceerd is. Een fijne vakantie gewenst en tot dan!

Jeugdschaak op een warme zondag in mei

Afgelopen zondag speelden enkele jeugdleden mee aan twee verschillende toernooien in Roosendaal. Op de locatie vonden de Brabantse snelschaakkampioenschappen plaats en de jongste jeugd speelde de Brabantse Pupillendag, voor kinderen in de leeftijd t/m 9 jaar oud. Er was een flinke delegatie aanwezig van de Rode Lopers; Creston, Fayne, Armin en Jeffrey schaakten 13 potjes van 5 minuten per persoon in de gecombineerde ABC groep, Jayden en Sophie speelden er zelfs 14 in de DE groep! Het is een lange dag van veel schaken, weinig rust tussendoor en er kan van alles gebeuren op zo een dag. Op de clubavond wordt er regelmatig snelschaak gespeeld tussen de leden, maar nu hadden ze te maken met sterke tot zeer sterke tegenstanders. Prima noteringen waren er met een 4e plaats voor Jayden in de D categorie en een 6e plaats voor Sophie, en dat voor iemand uit stap 1! In de ABC groep hadden Creston, Fayne en Jeffrey het zwaar maar konden toch enkele winstpartijen noteren. Armin hield zich knap staande en wist in de gecombineerde groep op de 4e plaats te eindigen, maar dat was voldoende voor de 1e plaats in de C categorie! Zeer goed gedaan allemaal.

Tijdens de pupillendag gaat het er heel anders aan toe; veel meer tijd op de klok, tegenstanders die zowel langer schaken als redelijke beginners en Chester en David (beiden nog stap 1) probeerden 9 rondes lang zich te plaatsen voor de Nederlandse Pupillendag. Beiden hadden een prima start en David reeg de overwinningen aaneen. Chester begon goed maar had het na de lunch een stuk moeilijker, waardoor hij met 3 punten op de gedeeld 7e plaats eindigde. David leek te eindigen als ‘best of de rest’ met zeer sterke tegenstanders boven hem, maar kon in de laatste ronde zijn tegenstander Pomme verrassen waardoor hij zelfs 3e is geworden achter Tim (nr 7 van Nederland in 2023) en Pomme (nr 2 van Nederlandse meisjes in 2023!). Misschien is dit zelfs genoeg om mee te doen aan de Pupillendag in juni? Een fantastisch resultaat en hopelijk heeft iedereen veel plezier gehad op deze dag!

De Rode Lopers in Roosendaal!

Alle uitslagen zijn te vinden via https://chess-results.com/tnr938949.aspx?lan=17&art=1&fed=NED

Avondcompetitie Rode Lopers: 5 uit 5!

Afgelopen donderdag, na de carnavalsfestiviteiten, togen enkele Rode Lopers naar Rijen voor de vijfde ronde van de avondcompetitie. Het was lastig een volledig team samen te stellen maar gelukkig kon Martin als supersub invallen, waarvoor dank. In een pastorie, gelegen naast de kerk, werden we in een klein gemoedelijk zaaltje verwelkomd. Goedkoop drinken, krakende vloeren; alles voor een rustieke avond. We begonnen op tijd en probeerden op deze manier eens op tijd thuis te zijn.

Op bord twee speelde Elof tegen een generatiegenoot. Zijn tegenstander Gyan speelt net als Elof veel mee bij plaatsingswedstrijden en op papier waren de mannen aan elkaar gewaagd. Er werd al snel afgeweken van de theorie en Elof maakte de stelling zeer scherp. Hij bleek iets beter te rekenen bij een dame offer; Elof’s dame werd geslagen, maar hij won deze uiteindelijk terug na een mooie combinatie met een promoverende pion rond zet 15! Een toren voorsprong werd goed verdedigd en binnen het uur stonden we 1-0 voor.

Op bord vier had Martin het zwaar tegen zijn sterkere tegenstander. Veel stukken gingen van het bord, maar de tegenstander nam ook wat pionnen mee. Dit werd Martin te veel en helaas een 1-1 tussenstand. Op bord 1 ging het wel crescendo; ondergetekende sloeg op zet 21 pas de eerste stukken en besloot tot een wurggreep op het bord. Zie onderstaand bijvoorbeeld de stelling na zet 20:… Pc8:

Niet veel later stortte de stelling van zwart in, na een wanhoopsoffer op h3. 2-1 tussenstand, nog een half punt te gaan! Niek speelde solide op bord 3 en had te maken met een sterk paard tegen zwakke loper. Zijn pion op de h-lijn leek dreigend en de tegenstander moest dames afruilen om de stelling te redden. Echter kwam Nieks toren binnen, pakte wat pionnen en won uiteindelijk degelijk. 3-1 eindstand, 100% score voor het team én voor topscorer Niek!

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

Speellocatie:

Activiteitencentrum Dommelbergen
Arkendonk 90
4907 XP Oosterhout

Hoofdingang aan de kant van het winkelcentrum

Postadres:
postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland