Avondcompetitie Rode Lopers: 5 uit 5!

Afgelopen donderdag, na de carnavalsfestiviteiten, togen enkele Rode Lopers naar Rijen voor de vijfde ronde van de avondcompetitie. Het was lastig een volledig team samen te stellen maar gelukkig kon Martin als supersub invallen, waarvoor dank. In een pastorie, gelegen naast de kerk, werden we in een klein gemoedelijk zaaltje verwelkomd. Goedkoop drinken, krakende vloeren; alles voor een rustieke avond. We begonnen op tijd en probeerden op deze manier eens op tijd thuis te zijn.

Op bord twee speelde Elof tegen een generatiegenoot. Zijn tegenstander Gyan speelt net als Elof veel mee bij plaatsingswedstrijden en op papier waren de mannen aan elkaar gewaagd. Er werd al snel afgeweken van de theorie en Elof maakte de stelling zeer scherp. Hij bleek iets beter te rekenen bij een dame offer; Elof’s dame werd geslagen, maar hij won deze uiteindelijk terug na een mooie combinatie met een promoverende pion rond zet 15! Een toren voorsprong werd goed verdedigd en binnen het uur stonden we 1-0 voor.

Op bord vier had Martin het zwaar tegen zijn sterkere tegenstander. Veel stukken gingen van het bord, maar de tegenstander nam ook wat pionnen mee. Dit werd Martin te veel en helaas een 1-1 tussenstand. Op bord 1 ging het wel crescendo; ondergetekende sloeg op zet 21 pas de eerste stukken en besloot tot een wurggreep op het bord. Zie onderstaand bijvoorbeeld de stelling na zet 20:… Pc8:

Niet veel later stortte de stelling van zwart in, na een wanhoopsoffer op h3. 2-1 tussenstand, nog een half punt te gaan! Niek speelde solide op bord 3 en had te maken met een sterk paard tegen zwakke loper. Zijn pion op de h-lijn leek dreigend en de tegenstander moest dames afruilen om de stelling te redden. Echter kwam Nieks toren binnen, pakte wat pionnen en won uiteindelijk degelijk. 3-1 eindstand, 100% score voor het team én voor topscorer Niek!

Avondcompetitie ronde 2; door het oog van de naald

Afgelopen vrijdag speelden de Rode Lopers thuis de tweede ronde van de avondcompetitie. I.v.m. de herfstvakantie was er geen schaken gepland, dus ook geen jeugdlessen. Dit zorgde ervoor dat we iets eerder dan normaliter kunnen beginnen en de tegenstander om 20:00 al konden verwelkomen in een verder leeg gebouw. Niet de meest fijne setting voor een avondcompetitiewedstrijd, waar je veel liever veel andere schakers om je heen ziet spelen. Wel alle rust die nodig is om deze tegenstander te kunnen verslaan. Met drie nieuwe spelers in vergelijking met de 1e ronde, konden we van start. Een rondje langs de borden.

Op bord twee speelde Elof snel en voortvarend. Hij won vrij snel een stuk, waar ging het mis voor de tegenstander? De Raadsheer had zo te zien de opstelling omgegooid en wat borden verwisseld, waardoor Elof met een iets mindere tegenspeler te maken kreeg. Er werd lang doorgespeeld terwijl Elof de vijandelijke koning alle richtingen op kreeg; een stuk werd een toren, een eindspel werd bereikt met een dame meer maar de tegenstander gaf pas op toen zijn koning alleen stond. 1-0 na ruim anderhalf uur spelen. De andere borden stonden toen nog vrij in balans.

De volgende die klaar was, was Jos. Hij opende prima tegen uiteindelijk dus de veel sterkere speler die anders op bord 2 had gezeten. Maar Jos toonde zijn progressie van de afgelopen maanden en kon een tijdje de koning in het midden houden. Echter gingen er stukken van het bord, her en der werd een pion genomen door de tegenstander en zonder de aanvalskracht kon Jos dit niet tegenhouden. 1-1 tussenstand, waar zou dit toe leiden?

Op bord 1 had Marijn te maken met een stelling waar veel stukken geruild werden, pionnen vastgezet maar wel goede tegen slechte loper. Hijzelf had de goede loper, maar kon deze moeilijk in de stelling laten komen. Na lang wikken en wegen werd hier tot remise besloten. Alleen Niek nog om de punten binnen te halen.

Niek had ook te maken met een lastige stelling. Hij speelde rustig en leek wat onder druk te staan. Een stelling met ongelijke lopers, een pion voorsprong, maar waarbij Niek zijn loper vast stond achter zijn eigen pionnen. De tegenstander stoomde rustig op, er kwamen wat penningen in de stelling en na een misstap kon Niek razendsnel counteren. Het gepende stuk werd aangevallen en dit zou een pionwinst op kunnen leveren. Ware het niet dat de tegenstander misgreep door zijn toren te offeren, in de veronderstelling dat een aftrekschaak zou leiden tot torenwinst. Maar hij overzag een rustige zet met de koning, die juist zorgde voor een gedekte toren. De tegenstander moest gelijk opgeven, en zo kon Niek zijn tweede overwinning van het seizoen bijschrijven. Daarnaast ook onze tweede overwinning, nu met 2.5-1.5, op naar ronde 3!

De Rode Lopers ARatingDe Raadsheer BRating
Koot, M. (Marijn)1573Schraets, M. (Mark)1435½ – ½
Henckens, E. (Elof)1600Jacobs, G. (Glenn)9851 – 0
Verstraaten, N. (Niek)0Gommers, W. (William)12491 – 0
Jagtenberg, J. (Jos)1228Roos, P. (Pascal)14400 – 1
Gemiddelde Rating:1467Gemiddelde Rating:12772½-1½

Avondcompetitie 2023-2024; we zijn weer begonnen!

Afgelopen maandagavond begonnen de Rode Lopers weer aan een nieuw competitieseizoen. Net als afgelopen jaren spelen we in de tweede klasse, tegen teams in de regio, wat de reistijden te overzien maakt. Wel hoorden we pas afgelopen week dat er snel gespeeld moest worden; de tegenstander werd bekend en de teamleider kon gaan zoeken naar spelers voor de maandagavond. Maar helaas erg veel afmeldingen, wat logisch is als er op korte termijn gespeeld moet worden. Uiteindelijk kon Jordi meedoen als reserve, waarvoor hij als dank op bord 4 plaats mocht nemen. Het team werd aangevuld met Rens, Niek en de teamleider. Op naar Breda (twee per fiets, twee met de auto) en we konden plaatsnemen om om 20:00 te beginnen.

Een drukke bedoening, je kan wel merken dat het schaken in de lift zit. Wij hadden plaatsgenomen, maar veel spelers voor de interne competitie stond nog te wachten op de indeling. Schaken in de eerste minuten zat er niet in met al dat geluid, maar al snel werden de overige spelers geplaatst en paste alles maar nét. We konden beginnen!

Op bord vier had Jordi een relatief nieuwe jeugdige speler tegenover zich. Jordi sneed mooi door de stelling heen en won al rap twee pionnen. De tegenstander had geen idee wat hem overkwam en Jordi kon gebruik maken van de open stelling rond de witte koning. Een driedubbele pion of f2-f3-f4 maakt het tegenspel een stuk makkelijker en ruim op tijd had Jordi een koningsaanval winnend uitgevoerd. Een rappe 1-0 voorsprong. Bij de overige borden was het een stuk lastiger bepalen. Rens op bord twee speelde snel en met wel veel zekerheid, maar ruilde te snel af. Hij overzag wat pionnen om te slaan en kwam terecht in een eindspel met paard tegen loper. Wel met alle pionnen nog in het spel en ieder een toren, maar lang stond Rens wat in de verdrukking. Echter kon hij het paard ruilen tegen een loper en ondanks het ruimte-overwicht van de tegenstander, werd de vrede getekend. 1.5-0.5, een mooi resultaat voor Rens!

Op bord drie kreeg Niek alle ruimte om zijn stelling goed op te zetten. Hij had mooie velden voor zijn stukken, terwijl de tegenstander moeite had alles te ontwikkelen. Niek won een pion maar werd na afruilen van wat stukken te happig. Met een loper een pion slaan op h6 terwijl er al een paard onverdedigd staat op g6, is vragen om problemen. Niek moest zijn loper geven en moest zich zien te redden met twee pionnen tegen een paard. Dat ging echter zeer goed door een geniepige penning, waardoor Niek uiteindelijk het eindspel inging met twee pionnen voorsprong! Had hij mat kunnen zetten met pionnen? Misschien wel, maar hij koos de veilige route en kon alle stukken ruilen, waarna hij een pion naar de overkant kon loodsen. Ook hier een goed resultaat, 2.5-0.5!

Dan bord 1, waar er zeer rustig gespeeld werd, het bord vol stond en geen van beide iets wilde slaan. Op zet 14 ging de eerste pion eraf, op zet 16 het eerste stuk. Het hele bord stond vol maar enkele foutjes van de tegenstander zorgde dat Lars een toren mooi op d6 kon plaatsen, met ondersteuning van pionnen. Nadat de dame richting de koning ging, was er geen houden aan. Onderstaande stelling geeft dit ook mooi weer na 27. …exf5. Hoe wint wit hier?

Uiteindelijk dus een zeer goed resultaat, 3.5-0.5. Op naar de thuiswedstrijd tegen de Raadsheer op vrijdag 20 oktober!

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

Speellocatie:

Activiteitencentrum Dommelbergen
Arkendonk 90
4907 XP Oosterhout

Hoofdingang aan de kant van het winkelcentrum

Postadres:
postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland