Schaken in activiteitencentrum Dommelbergen: op vrijdagavond met schaakvereniging Rode Lopers.

Na een zoektocht van enkele maanden, zijn we vrijdag 25 september 2020 begonnen met schaken op onze nieuwe locatie, activiteitencentrum Dommelbergen, Arkendonk 90 te Oosterhout. Met 16 jeugdleden en 12 senioren was er gelijk een goede opkomst. Door de Covid-19 pandemie zijn we helaas enkele leden kwijtgeraakt. Deze eerst avond besloten we voor zowel  de jeugd als voor de senioren een mini-toernooi te houden. Niet om de prijzen, maar gewoon om er weer in te komen, we hadden we elkaar al sinds maart 2020 niet meer gezien, ruim een halfjaar. Het was alsof we elkaar gisteren voor het laats zagen en de sfeer zat er gelijk goed in. Enkele van onze jeugdleden begonnen tussen de partijen door, boeken te lezen uit de aanwezige bieb, geweldig toch?
En wat een prachtige nieuwe locatie is activiteitencentrum Dommelbergen. Wow!

De jeugdleden speelden 3 partijen van 10 minuten per persoon per partij, de senioren 2 wat langere partijen. Anderhalve meter afstand houden, handen ontsmetten, schaakborden en -stukken ontsmetten, … is vanzelfsprekend in deze periode. Gelukkig hield iedereen zich hier keurig aan. Na het schaken werd er weer volop nagedacht en gediscussieerd over het komende seizoen en zo rond 23:00uur, de jeugdleden die met de senioren meespelen vertrekken uiterlijk 22:15uur, zo rond 23:00uur dus en na een paar biertjes werd er ook volop gefilosofeerd over allerlei levensvraagstukken en werd het weer vanouds gezellig. Rond 23:45u gingen we op huis op aan. Al heb ik wel iemand horen roepen, dat ‘ze zou blijven slapen’, wie was dat ook al weer Benthe …?

 

Voor op onze website heb ik een artikel geschreven over het meest krankzinnige Dame-offer in de schaakgeschiedenis. De bij de meesten van ons totaal onbekende IM Rashid Nezhmetdinov speelde op de 12e zet het krankzinnige Dh4xLf6 en offerde hiermee zijn dame. De partij is na te spelen op onze website. Rode Lopers bestaat 11 jaar en heeft 42 leden, waarvan 30 jeugdleden en schaakt iedere vrijdag bij:
Activiteitencentrum Dommelbergen, Arkendonk 90 te Oosterhout
Jeugd: 18:45-20:30u schaaklessen en competitie
Senioren en jongvolwassenen: 18:30-00:15u competities (en extra’s)
Informatie over onze schaakvereniging: secretaris@esvrodelopers.eu
website: http://www.esvrodelopers.eu/divi/

Brabantse Teamkampioenschappen D en E leveren succes op voor de Rode Lopers!

Afgelopen zondag werden de teamkampioenschappen ingehaald in Veldhoven. Deze waren helaas in het voorjaar uitgesteld en nét nu het seizoen weer begonnen is, konden acht spelers al meteen aan de bak! Hieronder die-hard toernooitijgers in de D categorie (t/m 12 jaar), die zich vorig jaar voor de Meesterklasse hadden geplaatst, en ook nieuwe gezichten in de E categorie t/m 10 jaar. Op het spel stonden twee plaatsen voor de verschillende Nationale competities en kampioenschappen. En met succes!

 

In de D categorie waren er vier deelnemende teams en vooraf leek één team van ESV Eindhoven er bovenuit te steken. Maar dat bleek niet zo makkelijk als gedacht! Alle vier de Rode Lopers boden sterke weerstand en hoewel Bas en Elof zich gewonnen moesten geven tegen (nationale) topspelers, bleek Jens vrij eenvoudig te winnen en had Cas een zeer interessante partij. In een stelling die over en weer ging, draaide hij stiekem de duimschroeven aan en hoewel niet alles werd gezien (zie onderstaand: hoe kan Cas met zwart een stuk winnen?) maakte hij het mooi af. Een 2-2 als start! 

 In de tweede ronde werd er een zakelijke 3.5-0.5 overwinning gehaald, waardoor de laatste ronde de beslissing moest brengen. Na een snelle 2-0 voorsprong, kon ons team al niet meer achterhaald worden en waren de andere twee verliespartijen misschien jammer, maar maakte de feestvreugde niet minder. Een mooie 2e plaats, plaatsing voor de Meesterklasse en Cas werd uiteindelijke team-scorer met 2.5 uit 3 partijen. Een goed resultaat!

 Het E team had het in de middag een stuk zwaarder. Voor velen was dit het eerste serieuze toernooi en met 10 teams in totaal werd het een zware middag. Enkele teams waren echt te sterk, maar ook hier won iedereen enkele keren met mooie mat zetten. Een leuke ervaring als team en met een 7e plaats deden ze het zeker niet onverdienstelijk! Helaas is dit niet genoeg om naar het NK te gaan (waar de Rode Lopers 2 jaar geleden zich nog liet gelden).

 

 

Dus nu gaat het D team op voor een tweede jaar in de Meesterklasse en tonen ze nogmaals aan te horen bij de topteams in Noord Brabant. Op 7 november vindt de halve finale plaats, locatie nog te bepalen en gaan we zien of er meer in het vat zit!

Ronde 1: ESV  x Rode Lopers 

Ronde 2:  Rode Lopers  x Best Moves B

Ronde 3: Best Moves A x Rode Lopers 

 

Nieuwe locatie voor de Rode Lopers

Vanaf vrijdag 25 september 2020 schaken de Rode Lopers bij activiteitencentrum Dommelbergen.

We kunnen dus weer aan het bord zitten en de tegenstander weer recht in de ogen aankijken.

Ook de lessen gaan dan weer van start. Zorg er dus voor dat je er om 18:45 bent.

Het adres is:

activiteitencentrum Dommelbergen,

Arkendonk 90,

4907 XP Oosterhout

 

A picture containing text, map

Description automatically generated

 

Met vriendelijke schaakgroet,

ESV Rode Lopers

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland

Afmeldingen gaan via
vrijdagavond@esvrodelopers.eu