Jordi van Zanden

Afgelopen maandag toog een dapper viertal richting Roosendaal, om daar de degens te kruisen met de plaatselijke RSG C. Ondanks de niet echt ideale locatie, omdat de zaal afgehuurd was voor een plaatselijke politieke partij, konden we iets na 20.00 uur beginnen aan onze tweede partij van het seizoen. Met ondergetekende op bord 1, Jordi op 2, Bas op 3 en Rens op 4 waren we gebrand op een overwinning. Met name Jordi en Rens wilden graag de verliespartij uit de eerste ronde wegpoetsen. En hoe!

Op de borden 1 t/m 3 werd er een rustige partij gestart; ontwikkelen, stukken op het bord houden (de opening van bord 1 en 2 leek erg veel op elkaar) en beetje bij beetje voordeel behalen. Op bord 4 ging dit allemaal in een iets sneller tempo: Hier ging de ontwikkeling in een sneller tempo, de stukken sneller van het bord en al snel kon men overgaan richting het eindspel. Ik heb niet meegekregen hoe, maar het loperpaar van de tegenstander werd vakkundig ontmanteld en Rens won met mooie combinaties een licht stuk. Toen was het zaak op te passen voor een matcombinatie en het stuk voorsprong uit te buiten. Dat lukte zeer goed en de tegenstander gaf zich gewonnen. 1-0!

Op bord 3 gingen er, nadat Rens klaar was, ook snel wat stukken van het bord en bleef Bas met een paardenkoppel en de tegenstander met het loperpaar over. Ieder nog een grote handvol pionnen. Bas kon zich manouvreren door de stelling, maar de tegenstander verdedigde zich taai. Na een blik op de overige stellingen werd er een remise aangenomen. 1,5-0,5.

Op bord 2 ging Jordi heel rustig te werk. Vooraf instructies ontvangen over mogelijke openingen en dat werd een kolfje naar zijn hand. Hij kwam de opening goed door en de tegenstander werd steeds verder naar achteren gedwongen. Nog altijd bleven er erg veel stukken op het bord staan. Echter werd een opgesloten loper van de tegenstander hem teveel. 2,5-0,5 en de punten gingen al mee terug naar Oosterhout!

Nee, dan bord 1! Een zelfde begin als bij bord 2, heel rustig opbouwen maar Lars had goede controle over de stelling. De tegenstander kreeg zijn stukken niet op de goede velden en toen hij zelf in de aanval wilde gaan, besloot Lars maar een paard te offeren voor twee pionnen in het centrum. Hierna ontspon zich een zeer interessant gevecht met kansen voor beide kanten. Stukken werd niet geruild, maar geofferd of zelfs gewoon in laten staan om voordeel te verkrijgen richting de beide koningen. De tijdnood van Lars noopte hem om wat tussenzetten te doen om de tijdcontrole bij zet 40 te halen (en een kwartier extra bedenktijd te krijgen). Wonder boven wonder lukte dat (ook al had de tegenstander dat niet door en wees me op een gevallen vlag) en daarna was het zaak alles vol te houden. Nadat de rookwolken opgetrokken waren, bleek Lars twee pionnen voor te staan met daarnaast gevaarlijke pionnen die de overkant trachtten te halen. Een matnet werd door de tegenstander over het hoofd gezien en met drie tegen vijf minuten op de klok gaf hij zich over. 3,5-0,5 na een lang gevecht. Een goede avond en de weg naar boven kan weer ingezet worden! Tot de volgende wedstrijd!

Volgende week zondag 5 november wordt er in Soerendonk een jeugdtoernooi gespeeld. Dit toernooi doet mee voor de Brabantse “Grand Prix”, een serie van meerdere toernooien verspreid over het seizoen en bij meerdere verenigingen. Dit toernooi wordt gespeeld op leeftijd in verschillende categorieën en duurt de hele dag met 7 tot 9 rondes. Een goede kans eens tegen andere kinderen te schaken en je te meten tegen de Brabantse top!

Tot nu toe hebben Elof, Stijn en Kyomi aangegeven mee te willen doen. Er is nog plek in de auto voor meerdere spelers, graag uiterlijk aanstaande vrijdagavond opgeven bij Lars of Sandra. Wanneer er meer kinderen mee willen doen, zal er nog gezocht worden naar andere ouders die willen/kunnen rijden naar dit toernooi. Let op, het toernooi begint al om 10.00uur dus er zal op tijd vertrokken worden! Hieronder nog wat informatie.

Speellocatie

Gemeenschapshuis “Den Donck”
Van Schaiklaan 1
Soerendonk
0495-594796
Indeling

– Groep A/B: Geboren in 1998 of later
– Groep C: Geboren in 2004 of later
– Groep D: Geboren in 2006 of later
– Groep E: Geboren in 2008 of later
Inschrijfgeld

€ 3,- (€ 5,- voor niet KNSB leden)
Speeltempo

Groepen A/B en C: 20 minuten per persoon per partij
Groepen D en E: 15 minuten per persoon per partij

Via deze weg wil ik jullie verenigingen uitnodigen voor de eerste Baronie Cup van het seizoen, bij Schaakvereniging Rode Lopers te Oosterhout. De Baronie Cup zijn een cyclus toernooien voor de beginnende jeugdschaker. Het toernooi wordt gespeeld op zondagmiddag 12 november 2017. Het toernooi begint om 14:00 en eindigt met de prijsuitreiking om 17:30. Aanmelden kan al vanaf 13:30. Graag hoor ik voor vrijdagmiddag 19 november 2017 wie er meedoet vanuit de schaakverenigingen. Aanmelden op de dag zelf kan echter ook nog.

Locatie: Prisma/!Go-gebouw, Esdoornlaan 45, Oosterhout.

PS. De andere data van de Baronie Cups in het district Breda zijn:

Zondag 12 nov – Ronde 1: Rode Lopers Oosterhout
Zondag 10 dec – Ronde 2: DSC Dongen
Zondag 14 jan – Ronde 3: Baronie Breda
Zondag 4 feb – Ronde 4: Caïssa Rijen
Zondag 11 maa – Ronde 5: Raadsheer Zundert

Na 5 rondes schaken is het een moment om de tussenstanden van de jeugdcompetities te bekijken. We spelen zoals elk jaar weer in twee groepen. Één groep speelt per avond steeds 1 partij van ongeveer 40 minuten. De tweede groep proberen twee partijen in 40 minuten te spelen.

In de eerste groep staat op dit moment Luuk met 5 winstpartijen uit 5 wedstrijden souverein op kop. Dit jeugdtalent maakte het vorige week onze voorzitter tijdens het HOKS al heel erg lastig en heeft in deze groep al Senn, Niek, Cas, Rose en Hannah verslagen. Luuk wordt achtervolgd door Niek en Gijs die beide 18 punten hebben. vierde staat op dit moment Cas (17p). In de middenmoot staan op dit moment Rose, Hannah, Sam, Owen (14p), Senn, Diederik (13p) en Julius (12p). Doede wacht op dit moment nog op zijn eerste overwinning.

De tweede groep wordt op dit moment begeleidt door wedstrijdleider Bart en onder zijn leiding hebben we al 10 partijen kunnen spelen. Hieruit blijkt dat er niet iemand met kop en schouders in deze groep er boven uitsteekt waardoor we maarliefst 3 koplopers hebben. Zowel Yan – vorig jaar de najaarskampioen -, Elof – vorig jaar de voorjaarskampioen -, als de sterk spelende Dielan hebben op dit moment 42 punten bij elkaar gesprokkeld. Vierde met 4 punten achterstand staat Benthe, gevolgd door Quinten (34p). De gehele stand is te vinden via de website onder het kopje “competities”