Jordi van Zanden

Na 5 rondes schaken is het een moment om de tussenstanden van de jeugdcompetities te bekijken. We spelen zoals elk jaar weer in twee groepen. Één groep speelt per avond steeds 1 partij van ongeveer 40 minuten. De tweede groep proberen twee partijen in 40 minuten te spelen.

In de eerste groep staat op dit moment Luuk met 5 winstpartijen uit 5 wedstrijden souverein op kop. Dit jeugdtalent maakte het vorige week onze voorzitter tijdens het HOKS al heel erg lastig en heeft in deze groep al Senn, Niek, Cas, Rose en Hannah verslagen. Luuk wordt achtervolgd door Niek en Gijs die beide 18 punten hebben. vierde staat op dit moment Cas (17p). In de middenmoot staan op dit moment Rose, Hannah, Sam, Owen (14p), Senn, Diederik (13p) en Julius (12p). Doede wacht op dit moment nog op zijn eerste overwinning.

De tweede groep wordt op dit moment begeleidt door wedstrijdleider Bart en onder zijn leiding hebben we al 10 partijen kunnen spelen. Hieruit blijkt dat er niet iemand met kop en schouders in deze groep er boven uitsteekt waardoor we maarliefst 3 koplopers hebben. Zowel Yan – vorig jaar de najaarskampioen -, Elof – vorig jaar de voorjaarskampioen -, als de sterk spelende Dielan hebben op dit moment 42 punten bij elkaar gesprokkeld. Vierde met 4 punten achterstand staat Benthe, gevolgd door Quinten (34p). De gehele stand is te vinden via de website onder het kopje “competities”

Aanstaande vrijdag is er weer “Het Open Oosterhouts Kampioenschap Schaken 2018 (HOKS2018)”. We organiseren deze competitie alweer voor de 8ste keer. Deze 7-rondige competitie is een open competitie voor iedereen.

Het “HOKS” wordt gespeeld in het avondcompetitietempo van 1 uur en 30 minuten + kwartier extra na 40 zetten. Voor de jeugdspelers van groep 1 geldt een aangepast tempo van 1 uur per persoon. Dit betekent dat deze groep spelers uiterlijk om 9 uur klaar zullen zijn en dat de partij langer kan duren dan half 9. We verwachten echter dat dit eerder uitzondering dan de regel zal zijn. Noteren is uiteraard verplicht.

De competitie begint om 19:00 en wordt gespeeld op onze locatie. We hopen dat iedereen er weer bij is!

 

Na een jaar lang schaken zijn we weer bijna aan het eind van het seizoen gekomen. De kalender voor de komende tijd:

– vrijdag 9 juni: Laatste schaakles voor de beginnende jeugd (de groep die om 7 uur les krijgt en om kwart voor 8 competitie speelt) en de laatste ronde van de jeugdcompetitie. In de Jeugdcompetitie groep 2 is het zeker nog spannend met maarliefst 6 kinderen die nog eerste kunnen worden!

vrijdag 16 juni: Het Jeugdsnelschaakkampioenschap van Oosterhout. (5 min p.p.p.p). Op dit toernooi zijn dubbele punten te halen voor de snelschaakcyclus 2016-2017 dus doe vooral mee! Dit is de laatste vrijdagavond dat er voor de beginnende jeugd schaken is. Wie pakt de hoofdprijs en de wisselbeker? En wie mag zich de snelschaakkoning van stap 1 en stap 2 noemen? We zien het dan!

zaterdag 1 juli: We sluiten het toernooi af met het het Open Oosterhouts Kampioenschap Schaken. Vorig jaren sloten we het jaar af met een spetterend snelschaaktoernooi, maar omdat dit speeltempo voor sommige jeugdleden te snel is en daardoor niet wilden komen hebben we besloten het tempo te veranderen naar een langzamer tempo zodat er meer tijd is om over een goede zet na te denken! Omdat bij het bedenken van een goede zet je veel tijd nodig hebt duurt het toernooi wat langer dan dat je misschien gewend bent. Het toernooi begint om half 11 en eindigt om 5 uur. Er zijn prijzen te winnen in de AB-categorie (t/m 20 jaar), C-categorie (t/m 14 jaar), D-categorie (t/m 12 jaar), E-categorie (t/m 10 jaar) en F-categorie (t/m 8 jaar). Nadien worden de behaalde diploma’s uitgereikt en de trofeeën van de snelschaakcompetitie, de jeugdcompetities en de prijzen van het toernooi zelf uitgereikt. We gaan er natuurlijk van uit dat iedereen er weer bij is. Mocht het niet zo zijn kan je je bij mij afmelden.

—–

De oudere jeugd die samen met de senioren schaakt gaat het seizoen door tot aan de zomervakantie. Met de lesgever is er eventueel mogelijk om de trainingen om kwart voor 8 door te zetten. Dit gaan we morgen met de groepen bespreken.

Zondag deed Rose mee aan de Brabantse meisjeskampioenschappen, waar er plaatsing voor de Nederlandse kampioenschappen te verdienen valt! Er waren weinig deelnemers in haar categorie, waardoor ze 2 partijen speelde en een keer vrij was. Met een half uur per persoon + verplicht noteren was dit allemaal nieuw voor haar, maar ze deed vooral haar best! Haar eerste partij ging verloren, tegen een zeer sterke tegenstander. Deze Wendy is al gewend om tegen de top van Nederland te spelen en een gemene penning kostte Rose haar dame. De volgende partij nam ze revanche tegen Gaia. Beide stap 2 op dit moment, maar Rose liet zien dat er maar 1 meisje de 2e plaats zou verdienen. Na het winnen van een toren en stuk, plaatste ze een zeer mooi offer met haar loper om zo de koningsstelling binnen te vallen. Het mat mocht er zeker zijn, zeer knap gezien! Hierdoor werd Rose tweede achter Wendy en mogen deze beide naar de Nederlandse Kampioenschappen in mei 2017! Goed gedaan Rose en alvast veel succes gewenst!

In alweer de negende ronde van de jeugdcompetitie werd er weer scherp gespeeld. De koploper, Marijn, speelde tegen Colin een goede partij. Hij verraste zijn tegenstander door in het aangenomen damegambiet erg aanvallend te spelen en zodoende de partij al in 19 zetten te beslissen. Achtervolger Kyomi maakte geen fouten en won zijn partij tegen Nick. Hij was hiermee de enige zwartspeler die wist te winnen in deze groep. Luuk pakte weer eens een overwinning tegen Doede en Daan wist de partij tegen Diederik te winnen. Jesse was deze ronde vrij. In het klassement heeft Marijn een voorsprong van 5 punten op Kyomi. Die op zijn beurt weer een voorsprong van 7 punten heeft op Colin. Met nog twee partijen te gaan lijken deze plaatsen wel vergeven te zijn. Wanneer Marijn de volgende ronde weet te winnen is hij een ronde voor het einde van de competitie al zeker Najaarskampioen. Alleen voor de derde plaats is het nog echt spannend. Colin heeft nu 29 punten maar wordt op de voet gevolgd door Jesse (28 punten), Luuk (27 punten) en Daan (27 punten). Alles is dus nog mogelijk.

In de tweede groep worden er twee partijen gespeeld. Hieronder zien jullie de uitslagen:

1 Luuk - Yan 0-1
2 Cas - Quinten 0-1
3 Annabel - Sam 0-1
4 Robin - Licia 1-0
5 Giovanni - Elof 0-1
6 Benthe - Giovanni 1-0
1 Sam - Yan 1-0
2 Annabel - Cas 0-1
3 Quinten - Luuk 1-0
4 Elof - Licia 0-1
5 Benthe - Robin 1-0

De stand is het op dit moment reuze spannend. Met nog maar 2 ronden (4 partijen te gaan) staan zowel Cas, Quinten en Yan op een gedeeld eerste plaats met 64 punten, op de voet nog gevolgd door Sam met 60 punten. Deze vier gaan het uitmaken wie er met de drie prijzen die te vergeven zijn aan de haal gaan. Reuze spannend dus!