Avondcompetitie 2023-2024; we zijn weer begonnen!

Afgelopen maandagavond begonnen de Rode Lopers weer aan een nieuw competitieseizoen. Net als afgelopen jaren spelen we in de tweede klasse, tegen teams in de regio, wat de reistijden te overzien maakt. Wel hoorden we pas afgelopen week dat er snel gespeeld moest worden; de tegenstander werd bekend en de teamleider kon gaan zoeken naar spelers voor de maandagavond. Maar helaas erg veel afmeldingen, wat logisch is als er op korte termijn gespeeld moet worden. Uiteindelijk kon Jordi meedoen als reserve, waarvoor hij als dank op bord 4 plaats mocht nemen. Het team werd aangevuld met Rens, Niek en de teamleider. Op naar Breda (twee per fiets, twee met de auto) en we konden plaatsnemen om om 20:00 te beginnen.

Een drukke bedoening, je kan wel merken dat het schaken in de lift zit. Wij hadden plaatsgenomen, maar veel spelers voor de interne competitie stond nog te wachten op de indeling. Schaken in de eerste minuten zat er niet in met al dat geluid, maar al snel werden de overige spelers geplaatst en paste alles maar nét. We konden beginnen!

Op bord vier had Jordi een relatief nieuwe jeugdige speler tegenover zich. Jordi sneed mooi door de stelling heen en won al rap twee pionnen. De tegenstander had geen idee wat hem overkwam en Jordi kon gebruik maken van de open stelling rond de witte koning. Een driedubbele pion of f2-f3-f4 maakt het tegenspel een stuk makkelijker en ruim op tijd had Jordi een koningsaanval winnend uitgevoerd. Een rappe 1-0 voorsprong. Bij de overige borden was het een stuk lastiger bepalen. Rens op bord twee speelde snel en met wel veel zekerheid, maar ruilde te snel af. Hij overzag wat pionnen om te slaan en kwam terecht in een eindspel met paard tegen loper. Wel met alle pionnen nog in het spel en ieder een toren, maar lang stond Rens wat in de verdrukking. Echter kon hij het paard ruilen tegen een loper en ondanks het ruimte-overwicht van de tegenstander, werd de vrede getekend. 1.5-0.5, een mooi resultaat voor Rens!

Op bord drie kreeg Niek alle ruimte om zijn stelling goed op te zetten. Hij had mooie velden voor zijn stukken, terwijl de tegenstander moeite had alles te ontwikkelen. Niek won een pion maar werd na afruilen van wat stukken te happig. Met een loper een pion slaan op h6 terwijl er al een paard onverdedigd staat op g6, is vragen om problemen. Niek moest zijn loper geven en moest zich zien te redden met twee pionnen tegen een paard. Dat ging echter zeer goed door een geniepige penning, waardoor Niek uiteindelijk het eindspel inging met twee pionnen voorsprong! Had hij mat kunnen zetten met pionnen? Misschien wel, maar hij koos de veilige route en kon alle stukken ruilen, waarna hij een pion naar de overkant kon loodsen. Ook hier een goed resultaat, 2.5-0.5!

Dan bord 1, waar er zeer rustig gespeeld werd, het bord vol stond en geen van beide iets wilde slaan. Op zet 14 ging de eerste pion eraf, op zet 16 het eerste stuk. Het hele bord stond vol maar enkele foutjes van de tegenstander zorgde dat Lars een toren mooi op d6 kon plaatsen, met ondersteuning van pionnen. Nadat de dame richting de koning ging, was er geen houden aan. Onderstaande stelling geeft dit ook mooi weer na 27. …exf5. Hoe wint wit hier?

Uiteindelijk dus een zeer goed resultaat, 3.5-0.5. Op naar de thuiswedstrijd tegen de Raadsheer op vrijdag 20 oktober!

Contact Informatie

Secretaris@esvrodelopers.eu

Speellocatie:

Activiteitencentrum Dommelbergen
Arkendonk 90
4907 XP Oosterhout

Hoofdingang aan de kant van het winkelcentrum

Postadres:
postbus 4037
4900CA Oosterhout NB
Nederland